Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf NASA vystrašil svet: Tajná zbraň na zrážku s asteroidom, modlitba!

Charles Bolden
Charles Bolden (Zdroj: nasa)

WASHINGTON – Ak ste si doteraz mysleli, že v prípade hroziacej zrážky Zeme s Asteroidom vytiahne americká vláda tajnú zbraň a zázračne zachráni svet podobne ako v akčných hollywoodskych filmoch, ste na omyle. Šéf NASA Charles Bolden totiž pred americkým kongresom priznal, že nemajú žiadnu technológiu ani plán a v prípade, že sa tak stane odporúča modlenie. To jediné nás vraj od skazy môže zachrániť.

Americkí zákonodarcovia pozorovali reč šéfa NASA, ktorú si vyžiadali po nedávnych udalostiach v Rusku, kde padol meteorit a spôsobil škody na majetku a zranil vyše 1000 ľudí, so zatajeným dychom. Okrem toho, že odborníci nemajú techniku na včasné zachytenie menších objektov letiacich na Zem, nedokážu ani vôbec reagovať na zabránenie zrážky v prípade kolízneho kurzu väčšieho asteroidu.

 „Z informácií, ktoré máme k dispozícií, nevyplýva, že by sa blížil asteroid schopný ohroziť Spojené štáty,“ uviedol Bolden v úvode. „Ale ak priletí za tri týždne, modlite sa,“ vyhlásil podľa denníka Daily Telegraph.

„Pravdepodobnosť, že by Zemi hrozila zrážka s cudzím objektom a ktorá by si vyžiadala masívne obete na životoch a škody na infraštruktúre, je veľmi malá. Napriek tomu potenciálne následky takejto kolízie sú natoľko rozsiahle, že musíme brať toto riziko vážne,“ dodal Bolden.

Meteorit, ktorý dopadol v Rusku mal približne 15 metrov. V ten istý deň preletel okolo Zeme až 45 metrový asteroid, ktorý sa dostal do vzdialenosti, v akej obiehajú planétu družice. Podľa Boldena by asteroid  s priemerom 50 metrov dokázal zničiť celé mesto. Asteroid väčší ako jeden kilometer by znamenal koniec ľudstva.

"Mali sme šťastie, že udalosti z minulého mesiaca v Rusku boli v konečnom dôsledu zaujímavé a nie katastrofálne," povedal výboru kongresu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu