Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záhada na Antarktíde: Vedci pod ľadom objavili čudné organizmy!

Vrt na jazere Whillans Zobraziť galériu (2)
Vrt na jazere Whillans (Zdroj: foxnews.com)

BRATISLAVA - Prírodovedci pôsobiaci na Antarktíde sršia nadšením. Pod ľadom totiž objavili záhadné organizmy, ktoré dokážu prežiť bez kyslíka. So životom, ktorý sa odohráva na povrchu Zeme, nemajú spoločné prakticky nič.

Päťdesiat vedcov zo Spojených štátov, ktorí tvoria tím Wissard, sa koncom januára prevŕtalo cez takmer kilometrovú vrstvu ľadu až k podzemnému jazeru Whillans. Odobrali potrebné vzorky, ktoré následne poslali na analýzu do laboratórií v Montane.

Vo výskumnom pracovisku tímu Wissard panuje čulý ruch
Zobraziť galériu (2)
Vo výskumnom pracovisku tímu Wissard panuje čulý ruch  (Zdroj: foxnews.com)



Už sú známe aj prvé výsledky. Testy preukázali, že pod ľadom žijú zvláštne formy života, mikróby, ktoré sa živia kamením, železom a sírou. Tento objav by mohol vniesť svetlo do objasnenia záhady života na mesiacoch Jupitera a Saturnu, ktorých povrch pokrýva tiež ľad a nie je tam žiadny uhlík.

"Tieto organizmy prežívajú v podmienkach, aké si myslíme, že panujú na mesiacoch niektorých planét. Náš objav vypovedá o tom, aký extrémny život na Zemi môže niekedy byť, a že tento život by zrejme dokázal prežiť aj na iných planétach," povedal pre National Geographic výskumník Brent Christner.

Na Antarktíde je viacero jazier, ktoré lákajú vedcov z celého sveta. Koncom decembra sa skupina Britov pokúšala prevŕtať do jazera Ellsworth, zlyhala im ale technika, a tak sa museli vrátiť domov. Väčší úspech zaznamenali Rusi, ktorým sa približne pred rokom podarilo prevŕtať cez kilometre ľadu až do jazera Vostok. V jeho severnej časti je obrovská koncentrácia kovu, ktorá vytvára anomáliu. Konšpiračné teórie tvrdia, že sa tam nachádza prastará kozmická loď či tajná nacistická základňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu