Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vedci odhalili temnú stránku Facebooku: Vyvoláva depresie a závisť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BERLÍN - Sociálne siete ako je Facebook mnohé veci uľahčujú. Človek môže rýchlo zistiť, či Alex dostal prácu alebo nie, a môže si nielen prečítať o Máriinej dovolenke, ale zároveň tiež vidieť všetky jej fotografie na pláži. Toto má ale aj odvrátenú stranu.

Vedci vykonali testy, ktoré ukazujú, že ľudia, ktorí trávia veľa času prehliadaním Facebooku, sú sociálne izolovanejší a oveľa častejšie v depresiách než tí, ktorí toto nerobia, napísal nemecký denník Die Welt.

Pochopiteľne sa ponúka jedna otázka: Sú osamelí ľudia viac priťahovaní k sociálnym sieťam, alebo neustále surfovanie postupom času vyústi v osamelosť? Hoci k jednoznačnému záveru spoločný výskum berlínskej Humboldtovej univerzity a darmstadtskej Technickej univerzity nedokázal dôjsť, napriek tomu tento výskum odhalil, že trávenie času na sociálnych sieťach môže viesť k negatívnym pocitom.

Nemeckí vedci vedení Hannou Krasnovou vykonali dve štúdie s pomocou 600 užívateľov Facebooku. Výsledky, ktoré na konci februára predstavia na 11. medzinárodnej konferencii informačných systémov, organizovanej univerzitou v Lipsku, ukazujú, že Facebook môže rozdúchať silnú závisť a tiež negatívne ovplyvniť celkovú spokojnosť so životom, predovšetkým potom u pasívnych užívateľov.

Ľudia, ktorí komunikujú relatívne málo často, ale čítajú vstupy priateľov a preklikávajú sa ich fotografiami, majú tendenciu byť menej spokojní s vlastným životom, zistili výskumníci. Tí sa tiež pýtali používateľov na možné príčiny - prečo v nich používanie Facebooku môže prebúdzať pocity frustrácie. "Závisť" bola odpoveďou v takmer 30 percentách prípadov, nasledovaná 20 percentami tých, ktorých mrzel "nedostatok ohlasov" na ich vlastné príspevky zo strany ostatných užívateľov. V 36 percentách prípadov opýtaní uviedli, že "niekedy až veľmi často" cítia z Facebooku frustráciu.

Najväčšiu závisť budili dovolenky alebo odpočinkové aktivity ostatných užívateľov nasledované spoločenskými interakciami, ako je napríklad skutočnosť, že niektorý z priateľov dostal viac virtuálnych prianí k narodeninám než vy sami. Toto je iné ako pri vzťahoch tvárou v tvár, kde závisť je rozdúchavaná úspechom, talentom alebo majetkom iných.

Na sociálnych sieťach sa však každý snaží prezentovať čo najlepšie, a často preto používatelia svoje profily "vyšperkovávajú". Podľa výskumníkov sa počet facebookových priateľov stáva referenčnou skupinou, podľa ktorej ľudia porovnávajú vlastnú popularitu a úspech. To ľahko vedie ku glorifikácii iných a ich vnímaniu ako "nadradených", čo je dokonalý recept na závisť. Vedci pre tento účel stvorili termín "špirála závisti", aby daný fenomén popísali.

"Závisť môže na sociálnych sieťach prekvitať a byť ešte intenzívnejšia v prípade pasívnych užívateľov," napísali vedci. "S ohľadom na skutočnosť, že používanie Facebooku je celosvetový fenomén a závisť je univerzálny pocit, je veľa ľudí vystavených týmto bolestným následkom," dodala štúdia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu