Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto by ste nečakali: Po Konštantína a Metoda poslal opilec!

Fótios
Fótios (Zdroj: wikipedia.org)

BRATISLAVA - Hoci formálne o vyslaní misie Konštantína (Cyrila) a Metoda na Veľkú Moravu rozhodol byzantský cisár Michal III., skutočným rozhľadeným politikom, ktorý podporil toto rozhodnutie, bol štátny tajomník Fótios.

"Michal bol mladý chlapec, ožratý ako dúha od rána do večera, veď ho aj nazývali 'Opilec'," poznamenal historik Matúš Kučera.

Misiu Konštantína, ktorý neskôr prijal meno Cyril, a Metoda vyslali na Veľkú Moravu na základe pozvania "osvietených panovníkov Rastislava, Svätopluka a Koceľa". Fótios, ktorý mal na rímsku cirkev kritický pohľad, pochopil, že v strede Európy existuje priestor, v ktorom by sa Byzantská ríša mohla presadiť.

"Boli sme pokrstení už skoro 150 rokov, keď sem prišla táto misia. Bola to vlastne štátna delegácia, ktorú vyslala vtedy najkonsolidovanejšia ríša, Byzantská ríša. Najmä múdry štátny tajomník Fótios pochopil, že nový štát potrebuje kultúru. A vtedy kultúra a civilizácia rovnalo sa kresťanstvo. Bolo treba zosilniť kresťanskú ideu, zbaviť národ pohanských prežitkov, zaviesť písmo, lebo kresťanstvo je náboženstvo, ktoré je nie len zjavené, ale aj písané," konštatuje Kučera.

Fótios bol profesorom na univerzite v Konštantinopoli, kde habilitoval aj Konštantín na tému boja svetskej a cirkevnej moci. Obaja bratia sa už v minulosti osvedčili na viacerých misiách, z ktorých najvýznamnejšia bola k Chazarom. "Fótios si spomenul, že jeho najtalentovanejší kolega Konštantín má skúsenosti s misiami medzi Arabmi a Chazarmi. Tak ich vybral," poznamenal Kučera. Samotný Fótios podľa neho patril k najučenejším mužom vtedajšej Európy.

Konštantín a Metod pochádzali zo Solúna (dnešné Thessaloniki), kde existovala početná skupina slovanských obyvateľov. "To bolo mesto, kde sa hovorilo štyrmi - piatimi jazykmi a zdá sa, že ich matka bola Slovanka," poznamenal Kučera, ktorý tak usudzuje aj na základe skutočne hlbokej znalosti slovanského jazyka zo strany oboch vierozvestov. Ich otec bol pôvodom Grék. "Štátny tajomník Teoktist, ktorý vládol za mladého Michala III., bol ich strýko," upozornil Kučera.

Paradoxné je, že hoci pôvodným cieľom misie zo strany Byzancie bolo oslabiť vplyv Ríma v strede Európy, samotní Konštantín a Metod sa napokon dohodli s pápežom. V Byzancii totiž výsledky svojej misie nemali komu predložiť - cisára Michala III. zavraždili a Fótios padol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu