Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Oslavy príchodu sv. Cyrila a Metoda vo veľkom: Budú nás stáť 164 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Oslavy 1 150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie majú už konkrétne kontúry. Päť podujatí na úrovni štátnej reprezentácie, venovaných príchodu vierozvestcov, by malo štát stáť spolu 164 150 eur.

V pláne sú aj ďalšie akcie pripomínajúce významné výročie, ktoré však nie sú financované zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z návrhu Ministerstva kultúry (MK) SR na organizačné a finančné zabezpečenie osláv 1 150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie, ktorý je zaradený na stredajšie rokovanie vlády. Podujatia k oslavám výročia by sa mali pripravovať v spolupráci s ústrednými orgánmi štátnej správy, Národnej rady (NR) SR, samosprávy, cirkví, Matice slovenskej a ďalších inštitúcií.

Navrhujú sa tri kategórie podujatí k 1 150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie: podujatia štátnoreprezentačného charakteru, podujatia veľkého významu a ostatné, regionálne a miestne podujatia. Pritom zo štátneho rozpočtu, kapitoly Všeobecná pokladničná správa, sa navrhujú hradiť iba akcie na úrovni štátnej reprezentácie vo výške 164 150 eur. Zaplatiť sa z nich má päť akcií, na ktorých sa zúčastní prezident, predseda parlamentu, premiér či členovia vlády, poslanci parlamentu, ako aj diplomati a ďalší zahraniční hostia. Prvou má byť podľa plánu 4. júla Slávnostné spoločné zasadnutie NR SR a Vlády SR (6 000 eur) v Bratislave.

Ústrednou akciou bude o deň neskôr, 5. júla Cyrilo-metodská národná púť v Nitre (102 000 eur), na ktorú sú pozvaní aj významní hostia zo zahraničia a cirkevní hodnostári. Súčasťou ústredných osláv v Nitre budú 5. júla i Evanjelické spomienkové služby Božie (5 000 eur), ktoré Evanjelická cirkev a. v. na Slovensku pripraví na hrade Branč. Oslavy budú pokračovať 7. júla Slávnosťami sv. Cyrila a sv. Metoda pri príležitosti štátneho sviatku svätých Cyrila a Metoda (30 000 eur) na bratislavskom Devíne. Napokon MK SR, Národné osvetové centrum a Slovenské národné divadlo pripravujú na 14. december tohto roka Slávnostné uvedenie diela Cyril a Metod - Slovanské oratórium (21 150 eur) v SND Bratislava.

Na dohľad nad podrobnou prípravou prvej kategórie - štátnoreprezentačných podujatí k výročiu príchodu vierozvestcov sa navrhuje založenie koordinačnej rady zloženej zo zástupcov Úradu vlády SR, Kancelárie prezidenta SR, Kancelárie NR SR, mesta Nitra, Hlavného mesta SR Bratislavy, Konferencie biskupov Slovenska (KBS), Evanjelickej cirkvi a.v. (ECAV) na Slovensku a MK SR. Koordinačnú radu by mal vymenovať premiér Robert Fico. Konkrétnu prípravu jednotlivých schválených podujatí zaistia ich hlavní organizátori - mesto Nitra v spolupráci s KBS, Úrad vlády SR v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislava, Kancelária NR SR a MK SR, "vo väčšine prípadov s využitím doterajších skúseností z prípravy každoročných osláv štátneho sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda". Jedno z podujatí, ktoré sa uskutoční na hrade Branč, zastreší ECAV na Slovensku.

Návrh vychádza z porady u prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorá sa konala z prezidentovej iniciatívy 4. júna 2012. "Na základe jej výsledkov vznikla pracovná skupina k zabezpečeniu slávnostných podujatí zložená zo zástupcov ústredných orgánov štátnej správy, Kancelárie prezidenta SR, Kancelárie Národnej rady SR, samosprávy, cirkví, Matice slovenskej, Rozhlasu a televízie Slovenska a Tlačovej agentúry SR. Úlohou pracovnej skupiny bola najmä koordinácia ústredných osláv a zabezpečiť, aby sa podujatia programovo a termínovo neprekrývali, neboli duplicitné a boli na primeranej umeleckej a spoločenskej úrovni s ohľadom na význam oslavovaného jubilea," informuje MK SR v predkladacej správe k materiálu. Pracovná skupina sa vytvorila pod vedením ministerstva kultúry a zišla sa tri razy, keď zostavila kalendár podujatí s určením ich významu.

Ministerstvo kultúry otvorilo pre zabezpečenie osláv výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda dva špeciálne dotačné podprogramy. Ako informovalo ministerstvo, v oboch vlani rozdelilo žiadateľom spolu 441 550 eur. Oba podprogramy sú otvorené aj pre aktuálny rok 2013. Podľa premiéra Roberta Fica je 1 150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenka "významná udalosť, ktorá presahuje historický rámec". Ako ďalej povedal 23. októbra na tlačovej konferencii po kontrolnej návšteve na MK SR, ide o "udalosť, ktorej venujeme primeranú pozornosť"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu