Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Anorektický medik (20) sa vyhladoval na 25 kg, teraz je senzáciou na webe!

Simon je dnes zdravo vyzerajúci mladík, pred piatimi rokmi ale vyzeral ako prízrak
Simon je dnes zdravo vyzerajúci mladík, pred piatimi rokmi ale vyzeral ako prízrak (Zdroj: ibtimes.co.uk)

CAMBRIDGE - Dvadsaťročný Simon Metin príde po prednáške do svojej izby, zapne webkameru a radí ostatným, ako neprepadnúť chorobe zvanej anorexia. Veľmi dobre vie, o čom rozpráva; sám ňou totiž kedysi trpel. Svojich démonov ale porazil a teraz žne úspech na serveri Youtube.

Pred piatimi rokmi dávali lekári Simonovi mesiac života. Vážil len 25 kilogramov a nevládal už ani chodiť. V deň, ktorý mal byť jeden z jeho posledných, nahral na video krátky odkaz a umiestnil ho na web. Ten sa okamžite stal senzáciou a mladíkovi začali písať ľudia z celého sveta.

"Moja schránka bola plná emailov od tínedžerov z rôznych krajín, ktorí tiež trpia anorexiou. Táto choroba už dávnou nie je výsadou žien, čoraz častejšie postihuje aj mužov," povedal študent medicíny na Univerzite v Cambridge pre Daily Mail.

Odozvy podobne trpiacich ľudí ho dojali natoľko, že pozbieral posledné sily a na londýnskej klinike Rhodes Farm, kde sa liečia pacienti s poruchami príjmu potravy, začal bojovať o svoj život. A zatiaľ ho na plnej čiare vyhráva. Pri svojej výške 177 centimetrov váži zdravých 64 kíl, čo by ešte pred pár rokmi považoval za nepredstaviteľné.

Simon vo svojich vlogoch (videoblog, pozn.red.) vysvetľuje aj to, ako to vlastne všetko začalo. "V mojom živote sa udialo pár nepekných vecí vrátane šikany. Nemohol som to ovplyvniť, zato to, čo zjem, áno. Začal som rapídne chudnúť, no v zrkadle som stále videl tučného chlapca, ktorý mi bol odporný." Nepomohlo nič, ani prosby a krik zúfalých rodičov, ktorí boli svedkami toho, ako sa im syn stráca pred očami. Ten dobre vedel, koľko kalórií má ktoré jedlo a denne si ich nedožičil viac ako dvesto.

Pomohol až spomínaný deväťmesačný pobyt na Rhodes Farm. Po tom, ako Simon kliniku opustil, rozhodol sa, že sa stane lekárom. "Štúdium na univerzite mi veľmi pomohlo. Vytrhlo ma z mojich každodenných starostí a odkedy tam chodím, prestal som sa vážiť. Dúfam, že inšpirujem aj ostatných anorektikov, aby sa nevzdávali a bojovali dovtedy, kým chorobu neporazia," dodáva sympatický mladík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu