Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Muži u plastického chirurga? Žiadna novinka!

Pán doktor, potrebujem odsať tuk, urobiť plastiku očných viečok a odstrániť jazvu na brade. Rýchlo. Zn.: som muž! Zobraziť galériu (3)
Pán doktor, potrebujem odsať tuk, urobiť plastiku očných viečok a odstrániť jazvu na brade. Rýchlo. Zn.: som muž!

Časy, kedy boli plastické operácie výhradne ženskou záležitosťou sú dávno za nami. Žiadny plastický chirurg dnes už nie je prekvapený, ak mu na dvere zaklope práve muž. Podľa štatistík však často krát ide o jedincov, u ktorých je nespokojnosť s hociktorou časťou ich tela skôr psychickou záležitosťou ako skutočným estetickým problémom.

Napriek tejto skutočnosti je dnes už každý piaty až siedmy pacient plastickej chirurgie muž. A to je fakt, ktorý nemožno prehliadať. Dôvodov, prečo majú muži čoraz bližšie k estetickým operáciám je hneď niekoľko. Ide o rozvoj lekárskej techniky, vyznávanie kultu večnej krásy a mladosti, no taktiež povrchnosť modernej doby. Ak už muži vstúpia do ordinácie plastického chirurga, väčšinou majú oprávnené požiadavky a v rozhodovaní sú priamejší ako ženy. Svoj názor zvyčajne nemenia ani po konzultácii s lekárom a v porovnaní so ženami sú aj menej váhaví.

Ak by ste sa spýtali ktoréhokoľvek experta, každý vám potvrdí, že existuje mnoho prípadov, kedy má pacient skôr psychický problém, než extrémnu fyziologickú anomáliu. Tento problém však psychológ nevyrieši. Pacient je presvedčený, že úprava jeho nedokonalej časti tela mu zmení život. Zmena k lepšiemu so sebou prináša aj vyššie sebavedomie a tým pádom aj dosahovanie väčších úspechov v osobnom i pracovnom živote. „Žiadna požiadavka nie je bizarná. Ak niekoho niečo trápi, dokážeme nájsť riešenie. Či sú to zväčšené prsníky (gynekomastia) alebo príliš úzke lýtka, či malá sánka,“ hovorí uznávaná odborníčka MUDr. Alexandra Novotná z plastickej kliniky Esthetic, kde sú muži bežnými pacientmi.

A čo si teda muži dávajú najčastejšie operovať? Štatistické ukazovatele hovoria jasne. Ide o korekciu nosa, očných viečok, odstávajúcich uší, či liposukciu v oblasti brucha. Výnimkou nie je ani operácia zväčšených prsných žliaz, či obriezka bez náboženského kontextu. S týmito požiadavkami prichádzajú najčastejšie stredoškolsky, alebo vysokoškolsky vzdelaní muži vo veku od 40 do 60 rokov, prevažne zamestnaní v strednom a vyššom manažmente, či službách. Výnimkou nie sú ani športovci a ľudia, ktorých povolanie si vyžaduje kontakt s ľuďmi alebo médiami. Tí všetci patria k bežnej klientele prominentnej kliniky Esthetic. „Kedy sme mali prvého mužského pacienta? To neviem časovo lokalizovať, nakoľko odkedy sa venujem svojej profesii prichádzajú muži bežne. I keď samozrejme, dnes je to o čosi viac. Aj keď som začínala s aplikáciou botulotoxínu, boli muži bežnou klientelou,“ dopĺňa MUDr. Novotná. Na záver nás zaujímala ešte jedna pikantnosť. Je ňou špeciálna požiadavka – zmena pohlavia. „Je to operácia, ktorá sa vykonáva v štátnych zariadeniach, nakoľko sa jedná o komplexný proces, prebiehajúci v spolupráci s endokrinológom,“ uzavrela špecialistka Novotná.

Muži u plastického chirurga?
Zobraziť galériu (3)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu