Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tvorca Draculy Bram Stoker: Google si dnes pripomína jeho výročie!

Bram Stoker Zobraziť galériu (2)
Bram Stoker (Zdroj: marvel.wikia.com)

BRATISLAVA - Svet si dnes pripomína 165. výročie narodenia írskeho spisovateľa Brama Stokera, ktorého najznámejšie dielo pozná určite každý z nás. Jeho románu Dracula status "kultový" určite patrí právom a filmári sa ním inšpirovali už nespočetne veľa krát.

Abraham Stoker sa narodil v Dubline ako jedno zo siedmich detí. Až do svojich ôsmich rokov trpel neznámou chorobou, kvôli ktorej nemohol chodiť ani dlhšie stáť. Túto skúsenosť pretavil aj do svojich diel, napríklad v podobe dlhotrvajúcemu spánku niektorých postáv. Neskôr sa zázračne uzdravil a nastúpil na Dublinskú univerzitu, kde sa aktívne venoval aj športu.

Hoci chcel byť Stoker už odmalička spisovateľom, najprv sa živil ako úradník. Keďže táto práca ho neuspokojovala, stal sa novinárom a divadelným kritikom. V tomto čase začal publikovať svoje prvé poviedky. Po tom, ako sa oženil s Florence Balcombeovou, vtedajšou priateľkou Oscara Wilda, presťahoval sa do Londýna.

Google dnes známemu Írovi venoval svoju úvodnú stránku
Zobraziť galériu (2)
Google dnes známemu Írovi venoval svoju úvodnú stránku  (Zdroj: google)

Potom prišiel rok 1897 a s ním aj jedno z najznámejších hororových diel v histórii literatúry. Príbeh knihy sa sústredí okolo života mladého právnika Jonathana Harkera, ktorý sa pracovne vyberie do Rumunska za istým grófom Drakulom. Mladík ostáva na jeho hrade, pričom čoraz viac získava pocit, že je tam väznený. Nakoniec utečie do Budapešti, kde za ním prichádza snúbenica Mina a odvedie ho naspäť domov do Anglicka. Krvilačný gróf ho však nasleduje a začína spriadať svoje upírske plány.

Dracula bola aj niekoľkokrát sfilmovaná. Jedno z najznámejších spracovaní natočil v roku 1992 Francis Ford Coppola, pričom v úlohe právnika sa predstavil Keanu Reeves. Film sa stal hitom a získal troch Oscarov.

Bram Stoker počas svojho života napísal desiatky poviedok a románov, z ktorých mnohé boli inšpirované jeho detstvom alebo priateľstvom s hercom Henrym Inrvingom. Zomrel v roku 1912.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu