Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spomienka Google na slávnu letkyňu: Amelia Earhart zomrela záhadne

Amelia Mary Earhartová
Amelia Mary Earhartová (Zdroj: news.discovery.com)

BRATISLAVA - Svet si dnes aj prostredníctvom webového vyhľadávača Google spripomína 115. výročie narodenia americkej letkyne Amelia Mary Earhartovej, ktorá záhadne zmizla nad počas letu nad Tichým oceánom.

Earhartová sa narodila v kansaskom meste Atchison. Prvé lekcie lietania absolvovala ako 24-ročná a krátko nato si kúpila svoje prvé lietadlo. V roku 1922 vytvorila neoficiálny rekord, keď ako prvá žena letela vo výške približne 4250 metrov.

17. júna 1928 ako prvá žena preletela v lietadle Fokker Atlantik, avšak len ako spolucestujúca. O dva roky neskôr prekonala ďalší rekord, keď ako prvá žena letela rýchlosťou asi 290 kilometrov za hodinu. 

V roku 1936 začala plánovať svoj ​​let okolo sveta. Po zastávkach v Južnej Amerike, Afrike, Indii a juhovýchodnej Ázii dorazila 29. júna do Lae na Novej Guinei. Zostávalo jej ešte 11 000 km. 2. júla odštartovala smerom k Howlandovu ostrovu v Tichom oceáne. Asi po 1300 km sa rádiové spojenie prerušilo a lietadlo zmizlo.

Len pred dvoma rokmi boli objavené fragmenty kostí a ďalšie artefakty, ktoré mohli patriť Amelie Earhartovej a jej navigátorovi na atole Nikumaroro, ktorý je súčasťou súostrovia Kiribati. Je pravdepodobné, že stroskotanci tu žili niekoľko týždňov až mesiacov predtým než zomreli, pravdepodobne na dehydratáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu