Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Robert Moog zmenil svet hudby, pripomenul si ho aj Google

Robert Moog
Robert Moog (Zdroj: djproaudioinc.com)

BRATISLAVA - Svet dnes oslavuje 78. výročie narodenia priekopníka elektronickej hudby Roberta Mooga. Ten je známy predovšetkým ako vynálezca Moogovho syntetizátora. Na "roztržitého profesora" si spomenul aj Google, ktorý mu venoval dnešnú titulnú stranu.

Moog sa narodil v New Yorku. Už od mlada prejavoval záujem o nové hudobné smery, ktoré neskôr sám pomáhal tvoriť. Vyštudoval fyziku, elektrotechniku na newyorskej Queens College a Kolumbijskej univerzite.

Americký vynálezca sa zaslúžil o to, že jeho syntetizátor sa masovo využíval ako prvý hudobný elektronický nástroj. Bol jedinečný tým, že sa na ňom dali napodobniť hlasy a zvuky jednoduchým prepnutím tlačidla. Túto novinku využila aj legendárni Beatles na svojom albume Abbey Road.

Moog raz o sebe povedal, že "on je inžinier a hudobníci sú jeho zákazníkmi". Počas svojho života si vyslúžil prezývku "Roztržitý profesor", pretože mal vždy plné vrecká poznámok a pier a jazdil na starej pomaľovanej Toyote.

Mužovi, ktorý zmenil pohľad na hudbu, v roku 2005 diagnostikovali nádor na mozgu. O niekoľko mesiacov neskôr zákernej chorobe podľahol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu