Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Cap záhradníkom: Podnikateľ dal "skrášliť" komplex cenný ako Stonehenge, je po ňom!

Podnikateľ už vie, že na slovo skrášliť si má dávať väčší pozor.
Podnikateľ už vie, že na slovo skrášliť si má dávať väčší pozor. (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Opletačky so súdmi má istý britský podnikateľ, ktorý si ako investíciu na dôchodok kúpil pozemok, na ktorom sa nachádzajú mimoriadne cenné prehistorické kruhy. Svoj majetok chcel skrášliť, ale firma, ktorú tým poveril, jeden z kruhov, ktoré pamätajú približne toľko, čo slávny megalitický komplex v Stonehenge, zaviezla sutinou.

Podľa súdu Roger Penny (73) zásadným spôsobom poničil komplex, ktorý sa nachádza pri dedine Priddy v grófstve Somerset na juhozápade Anglicka. Sudca tohto muža, ktorý sa vraj doteraz tešil povesti človeka s bezchybným charakterom, upozornil, že dôsledkom neodborného zásahu mohol svet prísť o významnú archeologickú pamiatku. Vymeral mu pokutu vo výške 10 000 libier (cca 12 480 eur) a nariadil mu uhradiť súdne trovy. Penny sa tiež zaviazal, že zaplatí ďalších 38 000 libier (cca 47 430 eur) za opravu prehistorického kruhu zničeného "skrášľovaním".

Denník The Daily Telegraph na svojej webovej stránke napísal, že kruhy v Priddy sú považované za jednu z najdôležitejších prehistorických pamiatok v Británii. "Môžu nám poskytnúť cenné informácie o období neolitu a z archeologického hľadiska majú medzinárodný význam," cituje portál telegraph.co.uk žalobcu Davida Maundera.

Kruhy v Priddy ľudia postavili okolo roku 3000 pred naším letopočtom, teda v približne rovnakom čase ako Stonehenge. Ide o registrovanú pamiatku, o ktorej oprave alebo inej zmene sa majitelia musia vždy poradiť s úradníkmi.

Namiesto toho Penny poveril dve firmy, aby pozemok "upratali" a zrenovovali ho tak, aby ho prípadne mohol prenajať. Hoci ich upozornil, aby s kruhom nič nerobili, zničili ho, pretože pre bežného laika jeho časti nie sú viditeľné voľným okom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu