Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Felix bezpečne dopadol na Zem: Čo sa ale stalo s kapsulou?

(Zdroj: red bull)

ROSWELL - Zoskok Rakúšana Felixa Baumgartnera z výšky približne 39 km nebol konečnou fázou celej misie. Po jeho bezpečnom pristátí späť v Novom Mexiku, štáb musel počkať či sa rovnakého dočká aj kapsula, ktorá zohrala zásadnú úlohu.

K Zemi klesala asi dvadsaťštyri minút, aby dopadla 88 kilometrov východne od miesta, odkiaľ v Roswelli štartovala nahor. Pri pristátí sa mäkko zvalila na chrbát a dvere, ktorými hore Baumgartner vykročil von, boli otočené hore k nebu.

Na kapsulu čakal dvanásťčlenný tím s piatimi nákladiakmi a terénnym vozidlom. Miesto dopadu načrtol meteorológ tímu Don Day, systém globálnej navigácie a meracie systémy, a to tak dobre, že keď gondola dopadla, boli od nej technici vzdialení necelých 275 metrov.

A nedočkali sa len kapsuly. Veria, že zatiaľ čo na pristátie čakali, počuli aerodynamický tresk, keď Baumgartner prekonal rýchlosť zvuku. "Mnohí z nás sú z leteckého prostredia. Pozerali sme sa jeden na druhého a neverili sme. Ten zvuk poznáme," povedal šéf tímu Jon Wells, ktorý mal gondolu na starosti.

Keď kapsula spadla, tím najprv vypol systémy kvapalného kyslíka a dusíka a Wells zdokumentoval dáta, ktoré ukazovali prístroje v kapsule pri pristátí. Potom tím vypol pätnásť kamier, ktoré kapsula niesla, a uložil nahrané dáta.

Odborníci z firmy Sage Cheshire Aerospace, ktorá kapsulu po päť rokov vyvíjala, následne vyradili z prevádzky zvyšné systémy. Cestou do Roswellu ešte tím naložil spľasnutý padák. V nasledujúcich mesiacoch sa vedci budú venovať vyhodnocovaniu všetkých údajov, ktoré prístroje zachytili. Informoval portál idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu