Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Odhalili tajné miesto CIA: Tu nacvičovali zabitie bin Ládina!

Maketa Bin Ládinovho domu v priestoroch výcvikového strediska CIA. Zobraziť galériu (2)
Maketa Bin Ládinovho domu v priestoroch výcvikového strediska CIA. (Zdroj: google)

NEW YORK - Satelitné zábery na jedných z voľne prístupných máp na internete pravdepodobne ukazujú miesto, kde sa americké špeciálne komando pripravovalo na minuloročný záťah na šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina. Vo výcvikovom stredisku Ústrednej spravodajskej služby (CIA) je na nich vidieť kópiu domu, v ktorom sa terorista skrýval v pakistanskom Abbottabade. Na svojej webovej stránke o tom informovala stanica NBC News.

Miesto výcviku objavili aktivisti zo servera Cryptome.org, ktorý sa snaží využívať verejné zdroje k odhaleniu inak tajných vecí. Vodidlom pri hľadaní makety bin Ládinovho domu pre nich bola kniha No Easy Day (Neľahký deň), ktorú pod pseudonymom Mark Owen spísal Matt Bissonnette, jeden z členov komanda, ktoré teroristu vlani na začiatku mája zabilo.

Autor knihy uviedol, že výcvik sa konal v Severnej Karolíne. Aktivisti preto na satelitných mapách pozorne prezerali známe strediská CIA v tomto americkom štáte. Na mapách spoločnosti Google nič nenašli. Mapy služby Bing prevádzkovanej Microsoftom ale na základni Harvey Point na polostrove v blízkosti mesta Hertford zábery pravdepodobne nedokončenej makety bin Ládinovho domu obsahovali.

Pentagón už skôr uviedol, že kópiu bin Ládinovho domu nechal po úspešnej operácii strhnúť. Mapy ju tak odhalili len vďaka tomu, že neobsahujú aktuálne zábery oblasti. Na aktuálnejších mapách Googlu je v mieste, kde zrejme maketa stála, vidieť len prázdna plocha.

FOTO Odhalili tajné miesto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google)

Bin Ládina zabili vlani začiatkom mája v pakistanskom meste Abbottabad pri akcii, ktorú vykonalo špeciálne komando americkej námornej pechoty. Americké ministerstvo obrany krátko na to oznámilo, že bin Ládinovo telo bolo vhodené do Arabského mora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu