Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajomstvo dlhovekosti: Toto je recept, ktorý vám ju vraj zaručí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: justfoodnow.com)

HONGKONG - Svetový primát v dlhovekosti držia obyvatelia Hongkongu. Ženám sa podarilo po prvýkrát za štvrťstoročie predstihnúť Japonky. Niektorí z nich prezradili recept, ktorý im dopomohol k dlhému životu. Je kombináciou zdravého životného štýlu, tradičnej kuchyne a dokonca aj hry, ktorá cvičí pamäť.

Nikto by zrejme netipol, že práve Hongkong, ktorý je plný mrakodrapov s nezdravým ovzduším a smrteľnými pandémiami, bude mesto, v ktorom ľudia žijú v priemere najdlhšie. Tu sú faktory, ktoré sa podpisujú pod dlhovekosť podľa miestnych obyvateľov.

Čaj

Pozitívne účinky tohto nápoja bohatého na antioxidanty sú známe už dlho. V Hongkongu sa tradícii popíjania čaju s malými zákuskami hovorí Yum cha. Na niektorých miestach sa dokonca podáva zadarmo.

Tajomstvo dlhovekosti: Toto je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tourdechina.cn)

Tradičná kuchyňa

Hongkonská kuchyňa pozostáva predovšetkým z varených rýb, ryže a zeleniny neobsahujúcich nasýtené tuky, ktoré upchávajú tepny. Obdobný jedálniček má aj osemdesiatročná Mak Yin. "Moji priatelia majú okolo šesťdesiat a myslia si, že aj ja mám toľko," smeje sa čiperná starenka.

Tajomstvo dlhovekosti: Toto je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: buzzle.com)

Taiči

Toto niekoľkostáročné bojové umenie údajne zlepšuje rovnováhu a posilňuje srdce. Podľa štúdie uverejnenej v New England Journal of Medicine pomáha predchádzať pádom a údajne zlepšuje rovnováhu u niektorých osôb trpiacich Parkinsonovou chorobou.
 
Tajomstvo dlhovekosti: Toto je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: blog.thefoundationstone.org)
 
Práca
 
Ďalším faktorom vplývajúcim na dĺžku života je práca. V Hongkongu nemajú oficiálne stanovený vek pre odchod do dôchodku, a preto možno často vidieť sedemdesiatnika či osemdesiatnika predávať v obchode, na trhoviskách alebo pracovať v reštauráciách po boku mladších. Podľa mnohých odborníkov práca prispieva k lepšiemu fyzickému aj duševnému zdraviu.
 
Tajomstvo dlhovekosti: Toto je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: jamiemcdonald.photoshelter.com)
 
Mahjong
 
V Hongkongu sa dá zastaviť čas aj pomocou mahjongu. Ide o obdobu domina, ktorá vraj úspešne bojuje proti demencii. "Stimuluje tie zóny v mozgu, ktoré kontrolujú pamäť a poznávacie schopnosti. Pomáha starým ľuďom udržiavať si pamäť," povedal expert na dlhovekosť z univerzity Lingnan Alfred Chan. Hra je pomerne náročná; má zložité pravidlá a počítajú sa v nej body, čo napomáha rozvíjaniu a udržiavaniu intelektu.
 
Tajomstvo dlhovekosti: Toto je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: mahjonged.com)
 
 
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu