Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zamestnať alebo nezamestnať absolventov?

Karol Červený
Karol Červený

Sú absolventi potenciálom pre spoločnosti alebo iba zbytočnou investíciou? Podľa čoho vyberať absolventov? Rozhovor s pánom Karolom Červeným, MSc, MBA, človekom, ktorý si prešiel rôznymi profesiami od elektrikára, cez pracovníka v kultúre a dnes sa venuje vyhľadávaniu a rozvoju talentov.

  1. Je dobrý nápad zamestnať absolventov?

Rozhodne  áno. Teda tých, ktorí v sebe majú pokoru, sú ochotní sa veľa učiť a majú veľký potenciál rozvoja. Chcú veľakrát niečo dokázať a môžu byť vynikajúcim  zdrojom nápadov pre zvyšovanie pridanej hodnoty spoločnosti.  Firma si ich môže „vychovať“ k svojmu obrazu, pretože ešte nemajú vybudované návyky, a teda ani zlozvyky. Avšak procesu „formovania a výchovy“  absolventov sa vo firmách takmer nikto nevenuje.

 

  1. Podľa akých kritérií hodnotiť absolventov, keďže nemajú takmer žiadne pracovné skúsenosti?

I keď nemajú skúsenosti, tak sa celý čas nejako prejavovali: majú „koníčky“, nejaké brigády, nejaké predstavy. Keď sa to doplní veľmi starostlivo pripravovaným štruktúrovaným pohovorom, assessmentom a testovaním, vyjde vám dosť presný obrázok o absolventovi.

 

  1. Sú dnešní absolventi zdatní v používaní sociálnych sietí?

Túto zručnosť nepovažujem za dôležitú...

 

  1. Ako vedia firmy najlepšie využiť potenciál absolventov?

Zle. Nikto na nich nemá čas. Sú príťažou. Cítia sa vo firme stratení. Prežijú iba tí najodolnejší. Firma potom prichádza o nevyužitý potenciál mladých ľudí, ktorí by sa ukázali, keby sa im niekto múdry a znalý procesov  adaptácie venoval.

 

  1. Akí sú dnešní mladí ľudia z pohľadu pracovných návykov a finančných požiadaviek?

Pracovné návyky majú iba tí, ktorí majú za sebou radu dlhodobých brigád. Úplná väčšina študentov nevie, ako to vo firmách chodí. Školy ich na to nepripravia, niekedy ani rodičia. Finančné požiadavky absolventov bývajú zväčša prehnané. Mali by si dohovoriť  rast platu (mzdy) v závislosti od výsledkov.

 

  1. Čo by ste poradili absolventom, aby mali ľahší štart po skončení školy?

Nech chodia na brigády i zdarma (stáže).  Nech prosia  o možnosť „tieňovania“ nejakého odborníka či manažéra. Nepoznám firmu, ktorá by odmietla zadarmo (prípadne za  symbolickú  čiastku napr. 100 Kč za mesiac) pracovnú silu na pol roka. Nech si na novom mieste nechajú vypracovať starostlivý plán adaptačného procesu na tri mesiace: čo majú každý mesiac urobiť, kto to skontroluje a vyhodnotí, čo bude hlavným kritériom rozhodovania sa či si absolventov ponechať, či nie.  Určite je dobré si vyžiadať mentora.

 

Pán Karol Červený príde prednášať na tému: „Ako vybrať najlepšieho absolventa“ na 5. ročník konferencie New Vision in HR 2012.

 

Zdroj: www.informslovakia.sk, Michaela Ježíková

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu