Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci a pracovné pohovory: Toto sú naše najčastejšie chyby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako štyri pätiny ľudí zastávajú názor, že dnes si nájde prácu len málokto a svoju kariérnu budúcnosť vidia pesimisticky. Ich obavy potvrdzuje aj fakt, že viac ako tretina mladých ľudí vo veku do 25 rokov, ktorí už vyštudovali strednú alebo vysokú školu, je nezamestnaných.

Paradoxne však aj v tejto dobe, kedy na trhu práce dopyt prevyšuje ponuku aj niekoľkonásobne, majú spoločnosti často problém obsadiť niektoré pracovné pozície.

"Už sa nám nejedenkrát stalo, že sme danú pracovnú pozíciu nemohli dlhší čas obsadiť, nakoľko uchádzači nespĺňali podmienky alebo finančne preceňovali svoje pracovné zaradenie. No stalo sa i to, že uchádzač, ktorý bol na prvý pohľad ideálnym kandidátom, si zmaril svoje šance práve neprofesionálnym prezentovaním sa na pracovnom pohovore," hovorí riaditeľka divízie ľudských zdrojov Poštovej banky Jana Ambrová.

Uchádzači si tiež často nezistia komplexné informácie o potenciálnom zamestnávateľovi. Prečítajú si len najzákladnejšie údaje, no pritom každá informácia navyše môže na pohovore zavážiť. "Počas pohovoru sú mnohí uchádzači pasívni, jednostranní a preukazujú veľmi malú úroveň sebareflexie. Neprejavujú dostatočný záujem o danú pracovnú ponuku a nevedia sa odprezentovať," tvrdí Ambrová.

Podľa nej by uchádzači mali uviesť v životopise svoje úspechy, výsledky na ktoré sú hrdí, ocenenia ktoré získali a ciele ktoré dosiahli. Na pohovoroch by mali byť pripravení vysvetľovať a argumentovať informácie, ktoré poskytnú. "Oceníme aj to, ak vedia uchádzači jednoznačne pomenovať, v čom sú dobrí, ale aj to, v čom majú medzery a kde vidia priestor na zlepšenie," dodala.

Absolventov netrápi len nedostatočná prax, mnohí vôbec nevedia, čo majú čakať od pohovorov a chodia na ne nepripravení. "Najväčším problémom mladých je, že nevedia vyjadriť dôvod svojej motivácie pracovať u daného zamestnávateľa a na konkrétnej pozícii, o ktorú sa uchádzajú," vysvetľuje Ambrová.

Zasielaný životopis by nemali podceňovať ani absolventi. Nakoľko nemajú ešte veľa pracovných skúseností, úvod by mal patriť krátkej charakteristike seba a svojich očakávaní. "Treba si uvedomiť, že v prvých rokoch zamestnania budú tými, ktorí sa učia, zbierajú skúsenosti a podnety, zamestnávateľ do nich investuje, a preto by to mali zohľadniť aj v ich očakávaniach na výšku mzdy," uzavrela Ambrová.

 

Voľné pracovné ponuky nájdete na Kariera.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu