Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hudobný zázrak: Autista (6) nepozná noty, na klavír hrá ako boh!

Ethan k hraniu na klavír nepotrebuje ani noty
Ethan k hraniu na klavír nepotrebuje ani noty (Zdroj: YouTube)

WESTPORT - Šesťročný Ethan Walmark z Connecticutu má hudobného talentu na rozdávanie. Hoci nevie noty a nikdy sa neučil hrať na klavír, je schopný zahrať a zaspievať akúkoľvek skladbu len podľa posluchu.

Malý génius, ktorý odmalička trpí autizmom, sa vďaka nahrávkam, ktoré umiestňuje na internet jeho otec, pomaly ale isto stáva americkou celebritou.

Prvýkrát si Mike a Alison uvedomili, že majú doma malého génia, keď mal iba dva roky. Jeho starí rodičia mu vtedy kúpili malé piano. Neskôr začal používať klavír pre dospelých. Všetkých prekvapil, keď si za neho sadol a len tak zahral skladbu I Will skupiny Beatles, ktorú mu otec spieval každý deň pred spaním. Čoskoro začal odpočúvať už veľmi zložité melódie.

"Raz som prišla domov a on sa sám učil hrať Beethovenovu 9. symfóniu," prezradila matka zázračného chlapca. "Počúvať ho hrať je ten najúžasnejší pocit, aký som v živote zažila." Až vtedy rodičom došlo, že s ich synom niečo nie je v poriadku. Lekári mu krátko nato diagnostikovali autizmus, píšu Novinky.cz.

Kvôli svojej diagnóze má malý Ethan problémy so začleňovaním do kolektívu. Odborníci tvrdia, že za to môže aj hra na klavíri, pretože jej venuje všetku svoju pozornosť namiesto toho, aby sa snažil budovať vzťah s okolím. Jeho rodičia s tým ale nesúhlasia a syna nechávajú hrať naďalej, pretože ho to podľa ich slov očividne robí šťastným. "Chceme, aby bol jeho život čo najľahší, ale zároveň aj to, aby sa začlenil do spoločnosti," dodala Alison.

Na internete koluje už niekoľko desiatok Ethanových nahrávok, ktoré vznikajú úplne jednoducho. Ak sa mu páči melódia, začne hrať a spievať. Noty nepotrebuje, občas mu len rodičia vytlačia slová skladieb. Jeho repertoár je naozaj široký - zvláda Beethovena, Beatles aj Coldplay. Hodiny klavíra malý génius nenavštevuje, pretože autizmus u neho vyvoláva časté záchvaty hneu a zníženú sústredenosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu