Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Geniálny Albert Einstein bol v súkromí tyran: Žena bola handra!

Albert Einstein a jeho žena Mileva
Albert Einstein a jeho žena Mileva (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA - To, že je nemecký rodák Albert Einstein (†76) stále považovaný za jedného z najuznávanejších fyzikov všetkých čias, je všeobecne známe. Súkromný život tohto nadpriemerne inteligentného muža však zostával v ústraní. Dnes sa však dozvedáme, že život s ním mal mnohé úskalia.

Walter Isaacson sa vo svojej knihe Einstein: Jeho život a vesmír venuje aj tomu, ako nevrlo sa vedec správal k svojej manželke Mileve Maric. Po tom, čo jej 11 rokov znepríjemňoval život, prišiel so "spásonosným nápadom". Mileve predložil zoznam povinností, ktoré mali ich vzťah zachrániť.

Mileva sa pokúšala súpisu držať, ale po pár mesiacoch to vzdala. Geniálny fyzik od nej chcel, aby napríklad mlčala kedykoľvek ju o to požiada a nosila mu trikrát denne jedlo. Keď sa jeho žena rozhodla, že mu nebude slúžiť bez akéhokoľvek náznaku vďaky, odišla od neho. So sebou vzala aj spoločných synov: Francea, Eduarda a Alberta.

Známy spisovateľ Walter Isaacson sa rozhodol spracovať Einsteinov život v celej jeho šírke. Dostal sa dokonca k takým intímnym dokumentom, ako sú listy Einsteinovým dvom ženám. Dosiaľ nezverejnené informácie podávajú nový pohľad na géniov osobný život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu