Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podvodníci vydierajú užívateľov Megauploadu: Používajú pritom účet v slovenskej banke!

Takéto e-maily zasielajú užívateľom Megauploadu
Takéto e-maily zasielajú užívateľom Megauploadu (Zdroj: internet)

MNÍCHOV/BRATISLAVA - Kauza okolo serveru Megaupload sa stáva rajom pre podvodníkov. Najnovšie sa začali šíriť e-maily údajnej právnickej kancelárie z Nemecka, ktorá od užívateľov žiada "malú sumičku" ako mimosúdne vyrovnanie za porušenie autorských práv. Zaplatiť ju majú na slovenské konto!

Hoci hrozba vyzerá legitímne, obsahuje hlavičku s menom falošnej advokátskej firmy Dr. Kroner & Kollegen z Mníchova, uvádza jej sídlo aj telefónna čísla, na ktoré sa môžu adresáti obrátiť, ide o poriadny podvod.

Kancelária totiž tvrdí, že koná v mene držiteľov autorských práv, vrátane vydavateľstiev ako Universal, Sony, EMI, Warner Bros a DreamWorks. Oháňa sa falošnými IP adresami a informuje, že za porušenie zákona užívateľom hrozí pokuta až vo výške 10-tisíc eur. Ak sa však budú chcieť vyrovnať mimosúdne, firma rada obdrží "iba" 147 eur, a tým na ich previnenie zabudne.

Tí viac šikovní, ktorí dokážu čítať medzi riadkami, si však okamžite všimnú, že správa neobsahuje žiadne relevantné dôkazy ako napríklad výpočet stiahnutých súborov, ani správny právnický žargón. Platby v hotovosti tiež nemajú odchádzať do Nemecka, ale paradoxne na slovenské konto.

Server Megaupload, kam mohli užívatelia nahrávať svoje súbory a následne zdieľať s ostatnými, v januári americká vláda odpojila a FBI na Novom Zélande zatkla jeho čelných predstaviteľov ako aj niekoľkých zamestnancov pre masívne porušovanie autorských práv. Medzi zatknutými boli zakladateľ stránky Kim Dotcom, ako aj marketingový riaditeľ Finn Batato a technický riaditeľ Mathias Ortmann. Polícia im zároveň zabavila majetok a hotovosť v hodnote približne 50 mil. USD.

Skupina je obžalovaná z účasti na podvode, ktorým mali vlastníkov autorských práv obrať o minimálne 500 mil. USD a prostredníctvom poplatkov od predplatiteľov a z reklamy mali predstavitelia Megaupload získať financie v objeme 175 mil. USD. Zároveň sú obvinení z konšpirácie za účelom porušovania autorských práv, prania špinavých peňazí a vydierania.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu