Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Objav šokuje: AIDS hrozí všetkým, HIV sa prenáša aj zdravým tkanivom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: aidsandhiv.org)

CHICAGO - Americkí vedci sa postarali o šokujúci objav, keď zistili, že vírus HIV môže do organizmu preniknúť nielen drobnými rankami, aj zdravým tkanivom ženských genitálií. Znamená to prevrat v prevencii choroby AIDS.

Odborníci sa doteraz domnievali, že vírus HIV napáda imunitný systém po tom, čo do tela prenikne ranami, ktoré sa v oblasti pohlavných orgánov môžu vyskytovať. Boli toho názoru, že ak je vaginálna sliznica zdravá, poskytuje dostatočnú ochranu ženy pred nákazou pri pohlavnom styku.

Lekári z chicagskej univerzity Feinberg School of Medicine však zverejnili štúdiu, ktorá doterajší názor popiera. Vedúci výskumu Thomas Hope hovorí: "Aj zdravé tkanivo je zraniteľné. Predtým sme si mysleli, že k prenosu dochádza pri nepatrných poraneniach. Nepoznali sme ale presný spôsob, ako sa HIV na ženy prenáša."

Hope a jeho tím vyvinuli novú metódu, vďaka ktorej môžu sledovať pohyb vírusu v hostiteľskom organizme. Zistili, že HIV rýchlo preniká aj zdravým tkanivom, aby mohol napadnúť imunitný systém. Ich objav vysvetľuje, prečo niektoré doterajšie spôsoby prevencie, napríklad používanie pesaru, ktoré sa praktizuje v niektorých afrických krajinách, zlyháva. Jedinou efektívnou ochranou tak stále zostáva používanie kondómu.

"AIDS hrozí všetkým. Je smutné, keď si uvedomíme, že keby ľudia bežne používali kondómy, tento problém by vôbec nevznikol," hovorí Hope.

Vírus HIV sa napriek vžitým predstavám šíri predovšetkým medzi heterosexuálmi. Na celom svete mu už podľahlo viac ako 25 miliónov ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu