Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mladíka takmer zabila infekcia: Parazit mu vyžral tkanivo z tváre!

Adam Spencer bojoval s mäsožravou infekciou
Adam Spencer bojoval s mäsožravou infekciou (Zdroj: Discovery Channel)

OREGON - Keď priateľka dobrodruha Adama Spencera (23) pri cestovaní po Južnej Amerike prijala jeho žiadosť o ruku, myslel si, že život už nemôže byť lepší. Ich vysnívaná cesta sa však zmenila na nočnú moru, pretože mladíkovu tvár pokryla ohyzdná rana, z ktorej vytekal hnis. Až po návrate domov do Oregonu zistili, že nákaza parazitom môže mať fatálne následky.

Spencera počas pobytu v Peru uhryzla na brehu rieky mucha, ktorá prenášala zákernú infekciu zvanú ničivka (leishmania). Na pravom líci sa mu vytvoril vred, ktorý sa stále zväčšoval a hnisal. Hrozilo, že zasiahne aj jeho oči a nos, dvojica sa preto musela z cesty predčasne vrátiť. Napriek tomu, že sa tak stalo už vlani v januári, mladík sa s následkami vysporiadava dodnes.

Po návrate do USA Spencer okamžite vyhľadal odbornú pomoc. Lekári sa zo začiatku domnievali, že ide o stafylokokovú infekciu a nasadili penicilín. Ten ale nezaberal. "Cítil som, ako sa moje telo rozpadá," opísal Spencer pre server dailymail.co.uk.

V máji minulého roka lekári nasadili intravenóznu liečbu, ktorou sa im po 21 dňoch podarilo parazita zneškodniť. Odborníci predpokladajú, že sa Adamova tvár úplne zahojí do konca roka."S jazvou alebo bez jazvy, je to stále ten najkrajší muž, akého poznám," dodala jeho priateľka.

Mladíkov príbeh sa stal súčasťou televízneho programu Monsters Inside Me (Monštrá v mojom vnútri), ktorý bude koncom marca vo Veľkej Británii vysielať Discovery Channel.

Jednobunková ničivka patrí do rodu parazitických prvokov. Ročne zabije 50 000 ľudí. Prenášajú ju drobné muchy z rodov Phlebotomus a Lutzomyia. Proti ochoreniu neexistuje očkovanie. Nakazenie možno ale eliminovať používaním repelentov.

Napadnutý parazitom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu