Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Armageddon 2040: Na Zem sa rúti asteroid, musia ho odkloniť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ask.com)

WASHINGTON - Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) vydal šokujúcu správu. Podľa nej existuje reálna hrozba, že nás o 28 rokov zasiahne asteroid, ktorý by mohol spôsobiť smrť miliónov ľudí. Vedci už skúmajú, ako možné zrážke zabrániť.

Asteroid, ktorý nazvali 2011 AG5, je široký 140 metrov, jeho hmotnosť ani zloženie je zatiaľ neznáme. Šanca, že narazí do našej planéty, je 1 ku 625. Približný dátum stretu vypočítali na 5.2.2040. Do blízkosti Zeme by sa mal dostať už v roku 2023.

Už teraz je ale letiaca skala hrozbou a NASA zvolala expertné tímy, ktorý by sa mali zaoberať tým, ako sa stretu vyhnúť. Keby sa hrozba splnila, mnoho ľudí by zomrelo, ľudstvo by ale podľa odhadov malo byť zachované. Len pre porovnanie, asteroid, ktorý vyhubil dinosaury pred 65 miliónmi rokov, bol široký 9 kilometrov.

Podľa NASA by jednou z možností, ako zrážke zabrániť, bolo poslať na asteroid sondu, ktorá by ho z dráhy odklonila. Do úvahy najprv pripadali aj jadrové zbrane, ale ich použitie údajne nie je pravdepodobné. Výbuch by totiž rozbil asteroid na malé časti, ktoré by Zem aj tak zasiahli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu