Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Zem sa rúti 4700 asteroidov: Sú dosť veľké na to, aby nás ohrozili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nrc-cnrc.gc.ca)

WASHINGTON - Približne 4700 asteroidov sa nachádza veľmi blízko Zeme a sú dostatočne veľké na to, aby našu planétu ohrozili. S odvolaním sa na údaje získané zo svojho vesmírneho teleskopu to v stredu uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Pre NASA je potencionálne nebezpečný taký asteroid, ktorý by vďaka svojej veľkosti prečkal ohromný žiar pri prelete atmosférou a na povrchu Zeme by spôsobil minimálne regionálnu katastrofu. Teraz uvádzaný počet takýchto asteroidov je menší ako v minulosti, ale je podľa úradu väčšia pravdepodobnosť, že skríži dráhu Zeme.

"Nie je to niečo, kvôli čomu by ľudia mali prepadať panike," zdôraznil astronóm Amy Mainzer z laboratórií NASA v Kalifornii. Uistil ale, že vedci túto možnú hrozbu ďalej pozorne sledujú.

Asteroid alebo planétka je malé teleso väčšinou nepravidelného tvaru obiehajúce okolo Slnka alebo inej hviezdy. V našej slnečnej sústave sa také telesá nachádzajú najmä v priestore medzi Marsom a Jupiterom. Za planétky sa považujú obvykle telesá väčšie ako sto metrov. Menšie sa nazývajú meteoroidy.

Náraz asteroidu o veľkosti štyridsať metrov po prechode atmosférou by podľa NASA mal na Zemi účinok jadrovej bomby o sile troch megaton. Celú planétu by vážne poškodil asteroid o veľkosti asi dvoch kilometrov. Úder podobného rozsahu sa ale nepredpokladá viac ako dvakrát za milión rokov, dodalo NASA-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu