Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Valentínske prekvapenie pre Vášho miláčika: Sushi v tvare srdca

Sushi v tvare srdca Zobraziť galériu (3)
Sushi v tvare srdca (Zdroj: moshimoshi.sk)

Osláviť deň zaľúbených s japonskou pochúťkou sushi už nie je novinkou ani na Slovensku. No keď darujete svojej polovičke sushi v tvare srdca, určite Vaša snaha neostane bez povšimnutia.

S Valentínskym Moshi setom z Moshimoshi poviete tomu druhému všetko aj bez slov  a  predsa každý vie, že láska ide cez žalúdok. Valentínske sushi rolky v tvare srdca je milý spôsob, ako ukázať vaše city. A pre mnohých je táto pochúťka väčšie potešenie, než krabička čokolády. 

Valentínsky Moshi set ponúka prvé bratislavske sushi bistro Moshimoshi.sk, z ktorého si jedno z najzdravších jedál na svete odnesiete za pár minút. Alebo ho prinesú priamo k vám a zaplatiť za valantínske prekvapenie môžete aj platobnou kartou.

Ak si chcete pripraviť podobné Valentínske prekvapenie, prinášame recept na výrobu rolky maki sushi.

Ingrediencie:

Rolka: sushi ryža, ryžový ocot, riasy na sushi soľ a cukor

Náplň: losos, avokádo, tuniak, wasabi

Príloha: sushi sójová omáčka, nakladaný zázvor

Základom dobrého sushi sú čerstvé, kvalitné suroviny a sushi ryža. Je guľatozrnná a dnes ju už dostanete v každom supermarkete. Najčastejšie sa pri výrobe sushi používa losos, tuniak, pre vegetariánov je to avokádo či uhorka.

Postup:

Ryžu treba veľmi dobre premyť na sitku, keďže obsahuje veľmi veľa škrobu.  Voda, ktorá bude stekať z ryže musí byť úplne číra. Keď je premytá, dáme ju do hrnca. Osvedčená mierka na prípravu sushi ryže je nasledovná:  na jeden hrnček ryže ide jeden a štvrť toho istého hrnčeka vody. Ryžu s vodou necháme prudko zovrieť, po zovretí to dáme na najnižší stupeň a necháme variť takú dobu, ako je predpísané na obale od ryže. Dôležité je počas varenia neodkrývať pokrievku, para musí ostať v hrnci a ryža sa v nej musí dusiť. Kým sa ryža varí zmiešame si cukor so soľou, v pomere - koľko hrnčekov ryže, toľko polievkových lyžíc ryžového octu, toľko čajových lyžičiek cukru a štvrtina z dávky cukru ide dávka soli. Soľ a cukor v octe rozpustíme miešaním. Keď je ryža uvarená, vyberieme ju do sklenenej (nie kovovej) nádoby. Rozložíme ju na dno, nie do hrubej vrstvy a začneme ju marinovať octom. Ryža má byť sladkokyslá, nie úplne kyslá. Nemiešame ju, lebo zrnká sa nám môžu rozdrviť a zlepiť. Marinádu zapracovávame do ryže tak, že ju podberieme varechou a pretočíme na druhú stranu. Toto robíme stále zo všetkých strán. Následnej ju necháme v otvorenej nádobe chladiť na izbovú teplotu.

Riasy si môžeme prestrihnúť na polovicu. Kto si je menej istý pri rolovaní sushi, môže si nechať celú riasu. Riasu položíme lesklou stranou na podložku. Ryžu nanášame na matnú stranu riasy v tenkej hrúbke,  maximálne dva-tri milimetre. Od vrchu riasi si treba nechať asi pol centimetra voľného miesta bez pokrytia ryžou, na ryžu prstom nanesieme trochu wasabi. Plníme lososom, avokádom, uhorkou, čímkoľvek podľa chuti, alebo ich kombinujeme. Palcami podchytíme podložku prstami pridržíme náplň a rolujeme za pomoci bambusovej rolovacej podložky. Rolky maki sushi krájame na menšie kúsky mokrým a ostrým nožom, aby sa tvar sushi nedeformoval. Jednotlivé kúsky potom omáčame v sushi sójovej omáčke, do ktorej podľa chuti pridáme ešte wasabi. Wasabi má dezinfekčný účinok, čo je potrebné, ak sa jedia surové ryby. Na neutralizáciu chutí (ak jeme viac druhov sushi) slúži nakladaný zázvor. K sushi sa pije saké, to sa ale v našich zemepisných šírkach ťažko zháňa, preto namiesto saké môžeme piť ľahké ovocné biele víno.

www.moshimoshi.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu