Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Facebook "sa vtiera" študentovi kvôli škandálu: Bojí sa, že príde o milióny!

Firma Marka Zuckerberga má opletačky
Firma Marka Zuckerberga má opletačky (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Do susedného Rakúska odcestovali v pondelok dvaja vysoko postavení predstavitelia sociálnej siete Facebook. Budú tu rokovať so študentom práv Maxom Schremsom (24), ktorý ešte pred koncom minulého roka podal sťažnosť na to, akým spôsobom pracuje Facebook s používateľskými dátami. Práve kvôli tejto afére by mohli akcie firmy výrazne stratiť.

Schrems si založil účet na Facebooku v roku 2008. Postupom času sa stále viac zaujímal, akým spôsobom táto sociálna sieť pracuje s jeho osobnými údajmi. Vyžiadal si preto z írskej pobočky, ktorá má na starosti celú Európu, všetky informácie, ktoré má o ňom Facebook k dispozícii.

Po preštudovaní dát zistil, že sú v nich obsiahnuté okrem iného informácie, ktoré už dávno zmazal. Zhromažďované sú informácie ako mená, adresy, alebo napríklad informácie o zamestnaní.

Podľa Schremsa takéto zbieranie dát odporuje európskym zákonom, preto podal sťažnosť na írsky úrad pre ochranu osobných údajov proti konaniu sociálneho giganta. Ešte predtým založil stránky Európa vs. Facebook, ktoré sa stali v podstate občianskym hnutím s podporou viac ako 40 tisíc ľudí.

Írsky regulátor už na konci decembra rozhodol, že Facebook musí zmeniť spôsob, akým zhromažďuje a uchováva používateľské dáta. Na nápravu má firma podľa správy, ktorú úrad vypracoval na 150 stranách, čas až do konca júla.

Nie je preto divu, že sa do Viedne vydali dvaja vysoko postavení zástupcovia sociálneho giganta - riaditeľ Facebooku pre európsku politiku Richard Allan a ďalší manažér z kalifornského ústredia. Spoločne chcú prebrať všetky študentove výčitky voči počínaniu Facebooku.

Škandál ohľadom práce s používateľskými dátami by mohol mať veľmi negatívny vplyv aj na cenu akcií firmy na burze. S tými by sa malo začať obchodovať v máji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu