Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jediný zvukový záznam Bismarcka na svete: Spieva Gaudeamus igitur!

Otto von Bismarck
Otto von Bismarck (Zdroj: wikipedia.org)

HAMBURG - V Spojených štátoch sa našiel údajne jediný záznam hlasu prvého kancelára zjednoteného Nemecka Otta von Bismarcka. Nahrávka pochádza z roku 1889 a bola pokladaná za dávno stratenú. O senzačnom objave informuje nemecký spravodajský server Spiegel Online.

Bismarck bol ríšskym kancelárom v rokoch 1871 až 1890. V roku 1889 mu v Friedrichsruhe predstavili fonograf, zvukové nahrávacie zariadenie, ktoré v roku 1877 vynašiel americký vedec Thomas Alva Edison.

Vtedy 74-ročný prvý kancelár Nemeckej ríše na revolučný prístroj 7. októbra 1889 hovoril aj spieval. Zanôtil si vtedy populárnu americkú ľudovú pieseň In Good Old Colony Times, citoval zo študentskej piesne Gaudeamus igitur a na záver pridal napomenutie svojmu synovi Herbertovi.

Tieto unikátne nahrávky, ktoré viac ako 100 rokov považovali za stratené, sa nedávno našli v archíve Edisonovho parku v New Jersey. Záznam, ktorý je k dispozícii na počúvanie aj na stiahnutie na internetových stránkach, je však veľmi zle počuť a je takmer nezrozumiteľný. Bádatelia sú však z Bismarckovho hlasu nadšení. Údajne je úplne jasné, že slávny Prus nehovoril fistulou, ako sa hovorí.

Obsahovo je asi najväčším prekvapením spievanie francúzskej Marseillaise, teda hymny krajiny, ktorú Nemci 19 rokov predtým porazili vo vojne. "Bismarck bol veľmi duchaplný človek," cituje americký denník New York Times historika Jonathana Steinberga. Práve pri spievaní francúzskej hymny sa podľa neho musel nemecký politik "veľkolepo baviť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu