Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Smrtiace slúchadlá: Počúvanie hudby pri chôdzi vás môže zabiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: macgamesandmore.com)

WASHINGTON - Počet vážnych nehôd ľudí, ktorí počas chôdze počúvajú hudbu cez slúchadlá, sa za posledných šesť rokov strojnásobil. Vyplýva to z výsledkov novej americkej štúdie tímu z Baltimoru v štáte Maryland. Obeťami nehôd bola väčšinou mládež alebo mladí dospelí.

Väčšina nešťastí sa odohrala v mestách, len jeden prípad z desiatich pripadá na oblasť vidieka. Štúdia prebiehala od januára 2004 do júna 2011. Priemerný vek obetí bol 21 rokov. Približne polovica z nich zomrela pri strete s vlakom. Asi dve tretiny (68 percent) z toho boli muži a približne rovnaký počet ľudí (67 percent) bolo v čase nehody mladších ako 30 rokov.

V sledovanom období zaznamenali 116 úmrtí, z toho 16 pripadá na rok 2004 až 2005. V rokoch 2010 až 2011 stúpli počty na 47. Z celkových 116 kolízií bolo 81 smrteľných. V 75 percentách prípadov svedkovia nehôd uviedli, že obeť mala na ušiach slúchadlá. Pri viac ako štvrtine nehôd použili klaksón alebo iný druh zvukového varovania, ktorý mohol tragédii zabrániť.

Podľa autorov štúdie bola väčšinou dôvodom odvedenia pozornosti človeka hudba. Zároveň vedci pripomenuli, že hudba zamestnáva sluchové receptory a redukuje tak vizuálnu pozornosť. "Nebezpečenstvo používania slúchadiel u vodičov je dobre zdokumentované," upozorňuje výskum. "Všeobecne sa ale donedávna vedelo málo o spojitosti nosenia slúchadiel a nehodách chodcov," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu