Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veterinárka radí: Stres trápi nielen ľudí ale aj psov a mačky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: lodz.gazeta.pl)

PRAHA - Stres trápi nielen ľudí, ale aj psov a mačky. A podobne ako ľuďom môže aj im spôsobiť vážne ochorenia, vrátane rakoviny, povedala veterinárka Hana Žertová. Majitelia domácich miláčikov by sa podľa nej mali snažiť svoje zvieratá stresov ušetriť. Nemali by si nosiť starosti z práce a doma by sa mali správať pokiaľ možno pokojne.

"Veľmi sa prihováram, aby sme zvieratá veľkých stresov ušetrili a robili všetko pre to, aby stresom netrpeli," povedala. Pre zviera je podľa veterinárky veľkým stresom dlhá samota, nemalo by na svojich ľudí čakať dlhšie ako štyri hodiny. Mačky sú skôr samotárske stvorenia, niekedy sa dve mačky v jednej domácnosti neznesú, ale svojich ľudí blízko seba potrebujú. Psi sa hrajú, ale sami od seba nie, potrebujú človeka, ktorý im dá úlohu a zabaví ich. Dvaja psi doma zavretí si na celý deň nevystačia.

"Keď prídeme domov a uvidíme zvieratko, ktoré celý deň na nás čaká, na naše pohladenie, na vychádzku s nami, tak jednoducho vypneme všetky starosti a budeme sa mu venovať úprimne a radostne. To je najviac, čo pre zviera môžeme urobiť," povedala veterinárka. Stres vyvolávajú u domácich maznáčikov okrem samoty aj konflikty medzi ľuďmi, hádky a nedorozumenia. "To všetko zvieratka prenášajú na seba a cítia sa previnilo, v nepohode," upozornila Žertová.

Ak má byť zviera v pohode, je podľa nej prvotné riešiť jeho prirodzené potreby - od fyzického zdravia po psychickú pohodu. Ľudia by nemali vystavovať svoje zviera zbytočne veciam, o ktorých vedia, že mu naháňajú strach alebo ho uvádzajú do nepohody.

Pred blížiacou sa dobou osláv konca roka spojených s ohňostrojmi a delobuchmi pripomenula majiteľom psov, aby ich zobrali preč od ohňostrojov a nedívali sa s nimi z okna na svetelné efekty sprevádzané silnými zvuky. Zvieratá majú sluch citlivejší ako ľudia a veľký hluk im ho môže natrvalo poškodiť. Môže sa tiež stať, že sa zviera potom bojí každého hluku.

"Sú psi, ktorí sa po takomto zážitku boja celú zimu ísť von vycikať, pretože očakávajú, že niekde bude delobuch," pripomenula skúsenosti zo svojej ordinácie. Pre obdobie hlučných osláv na konci roka preto radí veterinárka odísť so zvieraťom niekam, kde hluk nebude. Ak to nie je možné, môže veterinár poradiť vhodný prípravok na upokojenie.

Nájdite „toho pravého“: Pes presne pre vás!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu