Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rusko modernizuje: Protiteroristické záchody z nanotechnológií!

Verejné záchody v Rusku
Verejné záchody v Rusku (Zdroj: mail.ruk)

MOSKVA - Verejné záchody odolné voči vandalom a teroristom dnes sľúbil Moskovčanom miestostarosta Piotr Birjukov. Nové toalety vraj budú mobilné a energeticky nenáročné a pri ich výrobe budú využité nanotechnológie. Do konca roka sa objavia v parkoch a na námestiach ruského hlavného mesta.

Verejné toalety nového typu budú celoročne vyhrievané, ich tvorcovia mali na pamäti aj potreby postihnutých. Odolnosť proti teroristom im vraj zabezpečí špeciálne spevnený betón, z ktorého budú postavené. Birjukov dnes prototyp novej toalety novinárom predstavil na výstave nazvanej Čisté mesto.

V Moskve nemajú verejné záchody dobrú povesť, je ich nedostatok, mnohé všeličo pamätajú a ich údržba pokrivkáva. Napriek tomu bol jeden z najstarších - záchod na Kalančevskom námestí, fungujúci od roku 1949 - do konca tohtoročného apríla, navrhnutý na národnú pamiatku. Kandidáta teraz skúmajú pracovníci ruského ministerstva kultúry.

Problémy s verejnými záchodmi trápili bývalého moskovského starostu Jurija Lužkova, ktorý chcel v meste zriadiť stovku nákladných, ultramoderných toaliet, ktoré mali byť opatrené špeciálnymi informačnými a reklamnými panelmi. Lužkova ale vlani v septembri z úradu prepustili a jeho nástupca Sergej Sobjanin plán z rozpočtových dôvodov zrušil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu