Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nová doba: Mačky chodia na splachovací záchod!

Mnohí majitelia mačiek učia svojich miláčikov chodiť na splachovací záchod
Mnohí majitelia mačiek učia svojich miláčikov chodiť na splachovací záchod

BRATISLAVA - Tisíce domácností po celom svete sa tešia novému vynálezu, vďaka ktorému ich mačky vykonávajú svoju potrebu na splachovacom záchode. Nemusia sa tak trápiť s nakupovaním podstielky, jej neustálym čistením a dopĺňaním a báť sa prenosu parazitov. Odborníci však upozorňujú, že tréningový program nie je určený pre mačky vychovávané vonku.

Našli ste na internete aj vy podobné video? Prípadne máte doma štvornohého miláčika, ktorý dokáže niečo podobné? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Cestou k úspechu sú špeciálne plastové kruhy, ktoré sa postupne pripínajú k wc mise. V prvom kroku je nutné vymeniť škatuľu s podstielkou za plastový hlboký kruh, ktorý majiteľ domáceho miláčika umiestni vedľa záchodu a rovnako ako škatuľu vyplní stelivom. Po istom čase pripevní kruh priamo na misu, takže mačka sa musí naučiť vyskočiť na záchod. Ďalej je nutné umiestniť na misu kruh s dierou uprostred, no po jeho obvode by stále malo byť stelivo. V predposlednom kroku sa plastový kruh vymení za iný, s väčšou dierou, no v tomto prípade sa už stelivom nič nevypĺňa. Napokon sa kruhy úplne odstránia a mačka sa dokáže udržať na mise sama a bez problémov vykonať svoju potrebu.

S vynálezom s názvom Litter Kwitter prišli austrálski manželia Jo a Terry Lapidgeovci, ktorí od roku 2005 predali už 750-tisíc kusov. Ako to presne funguje, uvádzajú na webovej stránke www.litterkwitter.com.

"Máme 80-percentnú úspešnosť a som si istá, že by bola vyššia, keby ľudia neprestali postupovať podľa inštrukcií a boli o niečo trpezlivejší," uviedla Jo. Ak majitelia mačiek niektoré kroky preskočia alebo nimi prejdú príliš rýchlo, môže sa stať, že ich štvornohý miláčik skončí namočený v záchode.

"Jedna zlá skúsenosť so záchodom môže spôsobiť, že už ho nikdy nepoužije," vysvetlila veterinárka Meghan E. Herron z Behavioral Medicine Clinic v americkom štáte Ohio. Za jedinú nevýhodu používania záchodu mačkami považujú ich majitelia fakt, že nemôžu na základe exkrementov sledovať ich zdravotný stav.

Mačky chodia na záchod

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu