Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hawking: Je to rozprávka, nebo neexistuje!

Stephen Hawking
Stephen Hawking

LONDÝN - Popredný svetový fyzik Stephen Hawking (69) vo svojej predstave vesmíru nemá miesto pre nebo. V exkluzívnom rozhovore pre britský denník Guardian povedal, že ľudský mozog je ako počítač, ktorý prestane pracovať, keď zlyhajú jeho zložky. "Pre pokazené počítače neexistuje nebo alebo život po živote. To je rozprávka pre ľudí, ktorí sa boja tmy," uviedol.

Popredný britský vedec hovorí, že keď mozog prestane fungovať, neexistuje už nič.

Hawking, ktorý je od svojich 21 rokov takmer úplne ochrnutý, používa na komunikáciu elektronický hlasový syntetizátor. V rozhovore sa podelil o svoje názory na smrť, význam ľudského bytia a náhodnú ľudskú existenciu.

Všetci očakávali, že nevyliečiteľná choroba ho rýchlo zabije. "Posledných 49 rokov som žil s predstavou, že čoskoro zomriem. Nebojím sa smrti, ale zomrieť sa neponáhľam. Ešte je veľa toho, čo chcem stihnúť urobiť," povedal.

Vo svojich vyjadreniach zachádza za rámec názorov, ktoré prezentoval vo svojej vlaňajšej knihe The Grand Design. V nej tvrdil, že nie je potrebné, aby Tvorca vysvetľoval existenciu vesmíru. Jeho kniha vyvolala kritiku cirkvi. 

Hawking odpovedal na otázky Guardianu pred prednáškou v Londýne na tému "Prečo sme tu", spresnila agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu