Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Našli klince, ktorými mali ukrižovať Ježiša!

Tieto klince mali pribiť Ježiša na kríž
Tieto klince mali pribiť Ježiša na kríž

JERUZALEM - Dva z klincov, ktorými pribili Ježiša Krista na kríž, mali objaviť v dvetisíc rokov starej hrobke v izraelskom hlavnom meste. Tvrdí to filmár Simcha Jacobovici.

Ten nakrútil snímku s názvom "Klince kríža", ktorá mapuje výsledky trojročného výskumu, založené buď na empirických údajoch, iné na základe viery a predstavivosti Jacoboviceho. Svoj objav nazval samozvaný expert "historickým", väčšina vedcov však považuje jeho tvrdenia za prehnané a podľa niektorých dokonca ide o reklamný trik.

Už v minulosti sa niekoľkokrát objavili správy o klincoch prípadne iných starovekých artefaktoch, ktoré mali mať nejaké spojenie s Kristom. Väčšina z nich sa ukázala ako falošná, zopár ich však naopak vyhlásili za posvätné.

Jacobovici vyhlásil, že jeho nález sa od ostatných líši, pretože iný historický a archeologický kontext. "Svetu som priniesol najväčší archeologický objav za posledné roky. Či som si na sto percent istý, že sú to "tie" klince? Nie, nie som," povedal.

Film sa začína návštevou hrobky židovského kňaza Caiaphasa, ktorý podľa Nového zákona predsedal súdu s Ježišom. Hrob odkryli pred 21 rokmi niekoľko kilometrov južne od Starého mesta. Jeden klinec našli na podlahe, druhý v jednej z urien, krátko nato sa ale podľa filmu zmizli. Izraelčan tvrdí, že ich po dlhom pátraní našiel v jednom antropologickom laboratóriu v Tel Avive. "Caiaphasa spája s Ježišom jedine ukrižovanie, takže keď si dáte dve a dve dokopy, vyjde vám, že to musia byť tie klince," vysvetľuje.

Izraelská pamiatková správa, ktorá robila dohľad nad vykopávacími prácami v reakcii na film uviedla, že sa nikdy na sto percent nepreukázalo, že ide skutočne o Caiaphasov hrob. Taktiež vyhlásili, že klince v pohrebiskách nachádzajú často.



Ježišove klince
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu