Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ľubica Fábri, riaditeľka festivalu ARCHDAYS 2010 bola online

Ľubica Fábri
Ľubica Fábri

Architektka Ľubica Fábri (1961) absolvovala štúdium architektúry na Univerzite Bauhaus vo Weimare (1979 – 84). V rokoch 1984 – 1998 pracovala ako interiérová architektka a dizajnérka nábytku, neskôr sa začala venovať výhradne dokumentačnej, krátorskej a manažérskej práci v odbore.

V súčasnosti patrí medzi popredné slovenské, a aj v zahraničí uznávané odborníčky na oblasť architektúry, dizajnu a marketingu v týchto tvorivých odvetviach.

Na konte má rozsiahlu publicistickú činnosť, autorstvo a produkciu odborných publikačných titulov o dizajne a architektúre, ako aj kurátorstvo množstva úspešných výstav tvorby slovenských autorov. Je zakladateľkou združenia Design Slovakia, autorkou a zakladateľkou bratislavských festivalov architektúry a dizajnu ARCHDAYS a DESIGNDAYS, a výberových prehliadok dizajnu DESIGN SALON.

Pravidelne je členkou porôt medzinárodných súťaží dizajnu v zahraničí, v roku 2007 bola menovaná za národného experta pre SR a ČR v súťažnom projekte pod záštitou orgánov EÚ – Design Management Europe Award.

Od septembra 2009 je poslucháčkou interného doktorandského štúdia na Ústave interiéru a výstavníctva Fakulty architektúry STU v Bratislave. Žije a pracuje v Bratislave. Je mamou dvoch detí a človekom, ktorý verí, že fantázia je mocnejšia ako vedomosť, činy mocnejšie ako slová a láska mocnejšia než smrť.

Opýtať sa jej môžete na všetko, čo súvisí s moderným bývaním, trendmi v zariaďovaní interiérov a s architektúrou a dizajnom na Slovensku i v blízkom zahraničí.

Rozhovor

14:01:03 - otázka od: Tomas Dobry den, ja by som sa chcel opytat ci neviete nieco o prijimacom konani na STU na architekturu, beru kreslenie velmi do uvahy? Ako hodnotite sucasny stav nasho hlavneho mesta, co vam v nom chyba? Info o prijimackach napriklad na FA STU v Bratislave najdete na www.fa.stuba.sk. Kreslenie... hm, architekt musi vediet aj dobre nahodit ideu, napad, zmotnit to co ma v hlave na papieri... ale doleyitejsia je schopnost predstavit si priestor a roymzslat o nom vztvarne a sucasne funkcne / ved architektura sa ma robit preto... v nasom meste / ak myslite Bratislavu mi chyba vela veci... naprklad profesionalny tim utvaru hlavneho architekta schopny profesionalne kreovat tvar mesta a bojovat za zaujmy dobrej architektury a nas / ludi, ktori v nej zijeme...

14:04:14 - otázka od: Dana Dobry den pani Fabri, pozdravujem Vas. Ako sa dari pripravovat ARCHDAYS - vsetko vychadza podla planu? Verim ze ano! Chcem sa spytat ci ste sa boli pozriet tento rokna vystave v Milane a ake mate dojmy. Prajem vsetko dobre. Danka ...v Milane som nebola... nebol cas. Ale ovela radsej poznavam architekturu u nas doma / je jej po Slovensku vela takej, ktora je dobra, ale my ju nevnimame / radsej sa sustredujeme na negativa, pachtime sa za vecami zo zahranicia a unikaju nam krasne veci okolo nas. Festival sa uz rozbehol, vecer mame vernisaz vystavy Architektura na Slovensku, zajtra vernisaz prehliadky vizii a studentskych prac... tesim sa na stretnutia s kolegami aj sirsou verejnostou, pozyvam aj Vas a dakujem za mile zelanie. lf

14:06:58 - otázka od: vlado Dobry den prajem, kolky rocnik je tento festival Archdays? Prvy rocnik / doteraz sme robili festival dizajnu DESIGNDAYS vzdy na jesen, mimo minuleho roka / to viete, kriza... vyzera to tak, ze architektura ludi vseobecne viac zaujima, aj kolegovia architekti sa aktivnejsie podielaju na ARCHDAYS nez dizajneri... ARCHDAYS planujeme robit kazdy rok na jar... srdecne vas pozyvam na podujatia tohto rocnika.

14:10:34 - otázka od: wewe zdravim, boli ste aj tento rok na conecu? oplati sa to? Na Conecu / ak myslite stavebny veltrh v Bratislave som bola. Oplati sa tam ist kazdemu, kto si potrebuje alebo chce rozsirovat obzory v oblasti stavebnictva, novych technologii, materialov... a vobec - na prehliadky, veltrhy, vystavy treba chodit, lebo osobny kontakt s materiou, materialmi a hlavne ludmi, ktori veci royumeju je nieco uplne ine nez internet / iluzia, ze sa z neho da dnes vsetko naucit skodi mnohym. Pridete na niektore z podujati ARCHDAYS?

14:13:32 - otázka od: daniela Dobry den prajem pani Fabri, pojdete volit? Ano, pravdaze pojdem - netvrdim, ze s nadsenim - vyber je zlozity a pre mna sa stale opakuje ta ista situacia: volim si medzi vacsim a mensim zlom - poloitici, ktori by ma presvedcili o ozaj serioznych umysloch s nami obcanmi u nas snad ani neexistuju... ale ked nepojdeme volit, vyhraju ti, ktori s tym rataju... nemyslite?

14:16:44 - otázka od: kiko mate zaujimave priezvisko, odkial pochadza vas manzel? :) Ako som povedala raz na vernisazi panu velvyslancovi Talianskej republiky, ktory si myslel, ze som vydata za Taliana: Bola som vydata za Slovaka... Moje meno ale ozaj pochadza prapovodne z latinskeho mena Faber - ten, ktory pracuje s kovom... sice nie som kovac, ale niekedy, ked robim moje aktivity okolo propagacie architektury a dizajnu na Slovensku, musim vynalozit ovela vacsiu silu než musi kovac pri svojej praci...

14:21:32 - otázka od: paťa dobry den prajem, kde sa da pozriet alebo kupit nabytok, ktory ste vy navrhla? Momentalne nikde. Navrhovala som interiery a dizajn nabytku cca do roku 2000, odvtedy sa venujem vyhradne dokumentacnej, poradenskej, publikacnej a kuratorskej praci. Ak sa mam pochvalit, najlepsim mnou navrhnutym kusom nabytku bol konferencny stolik na kolieskach, mozno by sa mohol znova zacat vyrabat... neviem, je tolko inych krasnych veci na trhu od kolegov dizajnerov... uz som si zvykla, ze robim propagaciu vybornym dizajnom inych - nemam ambiciu sa este realizovat ako autor vyrobkov, viac ma bavi vydavat casopis, pripravovat knihy, vystavy, vzdelavat mladych a vzdelavat samu seba...

14:26:05 - otázka od: simona Dobry den prajem pani architektka, nemyslite si, ze by ste mozno mali lepsie uplatnenie v zahranici ako na Slovensku? Dakujem za odpoved. Niekedy sa mi to tak javi, ze by som sa naozaj lepsie uplatnila inde - v otvorenejsej spolocnosti nez je ta nasa - najma, ked vidim pasivitu, nezaujem ci dokonca zavist alebo neprajnictvo ludi okolo. Ale zatial ma moja praca bavi, mozno aj vdaka tym ludom, ktori ju vedia ocenit. Vcera na vernisazi vystavy Bulharska architektura bol za mnou jeden student, ktory sa zapojil do sutaze o cenu pre slovenskych architektov do 35 rokov a podakoval mi za to, co robim a prosil ma, nech to robim aj nadalej... taketo momenty mi davaju presvedcenie, ze treba vydrzat a prekonat aj uskalia nasho niekedy este malo kultivovaneho prostredia.

14:38:19 - otázka od: Peter Mihalak Dobry den pani Fabri, nesledujem Vasu cinnost pravidelne, ale je fajn, ze aj u nas su takyto ludia ako ste vy. Studovali architekturu alebo design? Myslim, ze to bo v Desau.. Vystudovala som architekturu na Univerzite Bauhaus vo Weimare (tato skola mala pred 2. svetovou vojnou posobisko aj v Dessau...) - cize na skole, ktora sa povazuje za matku modernej architektury a dizajnu vo svete. Diplom som urobila v odbore Architektura spolocenskych stavieb, ako temu diplomovej prace som si vybrala dost kacirsku vec - rekonstrukciu historickych priestorov - ucebni v budove od architekta Henryho van de Velde (stavba zo zaciatku 20. storocia) riesila som vtedy interiery plus dizajn nabytku do ucebni. Po studiu som sa venovala najma tvorbe interierov a dizajnu nabytku - tato oblast mi ucarovala, otec pracoval v dnabytkarskom priemysle... asi preto. Ked ale spominam specializaciu na spolocenske stavby - mam napad: uz viem temu buducorocnych ARCHDAYS: bude to Public Space - cize verejny priestor, verejne stavby - skoly, nemocnice, kulturne zariadenia, verejne priestranstva... treba sa na to zamerat a robit nieco, aby sa stav v tejto oblasti zlepsil, co poviete?

14:43:27 - otázka od: klara Dobry den zelam, keby sa to dalo, zmenila by ste nieco na svojom doterajsom zivote? ...asi vela veci... zo vsetkeho najviac by som asi chcela stravit viac casu s ludmi, ktori uz tu nie su... babkou, krstnou mamou, priatelom, ktori zahynul pri nehode..., kamaratkou, ktoru zdolala tazka choroba... viete, architektura a dizajn su krasne veci, ale su to LEN veci... co sa na konci najviac rata, je to, cim ste obohatili zivot inych ludi a cim obohatili oni ten váš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu