Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Advokát Šiška bol online: Rady, ako bojovať proti šmejdom

JUDr. Karol Šiška
JUDr. Karol Šiška (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - S nekalými praktikami obchodných spoločností sa bohužiaľ stretávame čoraz častejšie. Štát sa snaží proti nim bojovať novými zákonmi, ale ako vás pred nimi ochránia advokáti? Vedia vám poradiť, ak ste už podpísali nevýhodné zmluvy? O vašich právach a povinnostiach sa môžete zhovárať s JUDr. Karolom Šiškom, členom predsedníctva Slovenskej advokátskej komory v dnes od 10:00.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

03.12.2013 11:22 - otázka od stanislav
Môj známy dôchodca uzavrel na predvádzacej akcii nevýhodnú zmluvu, ktorú však za pomoci právnika zrušil bez prevzatia tovaru. Šmejdi tušia, že asi súdne nič nevymôžu, ale dôchodcu celé mesiace dennodenne obťažujú vyhrážkami, takže musel zmeniť číslo. Nie je takéto vydieranie trestné?
Suhlasim s vami, ze taketo konanie je nepripustne. Odporucam obratit sa na organy cinne v trestnom konani, pripadne na advokata a prebrat s nim mozny dalsi postup.
03.12.2013 11:21 - otázka od Katarína
Prosím v roku 2012 som kúpila hrnce, ktoré mali byť titánové. Opak je pravdou. Hrnce sa nedajú ani umyť, málo ixh používam, dno je však biele. Hrnce stáli 600 €, ale hneš sme tam vyhrali 100 €, takže stáli iba 500 €. Reklamáciu vraj nepríjmajú, telefonicky mi pani poveala, že aby som ich ani neposielala, lebo prídem o ne a peniaze nedostanem. Pri kúpe som zaplatila 100 €, s tým, že budem splácať. Teraz ma firma dala na súd. Mám šancu uspieť. Musím ja dokázať, cez odborníka, že hrnce nie sú titánové. Mám šancu, že im môžem vrátiť hrnce naspäť. Firma nemá ani účet. Myslím si, že 100 € je veľmi veľa, ktoré som zaplatila za ne. Ďakujem
Nemam k dispozicii kupnu zmluvu, takze neviem ako su hrnce co sa tyka kvality a akosti v tejto zmluve zadefinovane. Ak vas predavajuci zazaloval, odporucam obratit sa o odbornu pomoc na advokata. V ramci sudneho konania bude prebiehat dokazovanie, ktore by mohlo napriklad na zaklade znaleckeho posudku preukazat, ze hrnce nemali v zmluve uvedenu akost. Toto je ale len v teoretickej rovine, lebo ako som uviedol nemam zmluvnu dokumentaciu k dispozicii.
03.12.2013 11:16 - otázka od Norbert
Dobry den pan advokat Karol. Chcem sa Vas opytat ci Zamestnavatel musi posielat vyplatu zamestnancovi na Ucet, alebo su tam aj ine moznosti? Co nato hovori doslova zakon? Lebo zamestnavatelia nutia zamestnancov si zakladat ucty, cim nahravaju bankam atd. Vdaka za vysvetlenie, pekny den.
Nakolko mame zakon o obmedzeni platieb v hotovosti, ktory zakazuje pravnickym osobam platbu v hotovosti, ktorej hodnota prevysuje 5000 EUR, tak vyplata mzdy v hotovosti nebude mozna. Netreba sa dat zmylit sumou 5000 EUR, pretoze je rozhodujuci sucet hodnot platieb vyplyvajucich z jedneho pravneho vztahu.
03.12.2013 10:45 - otázka od gigi
Citala som vyssie vasu odpoved ohladom internetovych smejdov. Moj problem je nasledovny: chcela som predat garaz a tak som si nasla zmluvu na internete. Kupujuci mi za garaz nezaplatil a teraz vedieme spor na sude. Vyzera to tak, ze zmluva nie je dobra a spor prehram. Kde sa mozem domahat nahrady skody za to, ze vzor zmluvy bol zly a ja pridem asi o peniaze.
Ako som uz pisal vyssie, na internete cihaju na nas mnohe uskalia. Malokto si uvedomuje, ze v dnesnej dobe moze dat na internet pomaly ktokolvek, cokolvek. Pokial to nebol nejaky specializovany portal, ktory prezentoval vzor ako spravny a pripadne v podmienkach uzivania portalu neboli aj zaruky, moznost vymoct skodu podla mojho nazoru neexistuje. Ako som uviedol uz vyssie, najdolezitejsia je prevencia a preto je vhodne sa pri takychto zavaznych pravnych ukonoch obratit o pomoc na odbornika.
03.12.2013 10:26 - otázka od beata
Dobrý deň, nemenovaný dodávatelia elektriny a plynu podpisali prostrednictvom svojho obchodneho zastupcu zmluvu s človekom, ktorý má v občianskom preukaze obmedzenie sposobilosti na pravne ukony a na zaklade tejto neplatnej zmluvy sa stali neopravnene novymi dodavateľmi energií. Má zmysel zažalovať takéto spoločnosti za zneužitie osoby pozbavenej spôsobilosti na právne úkony ?
Tu je potrebne rozlisovat medzi obmedzenim sposobilosti na pravne ukony a pozbavenim sposobilosti na pravne ukony. Kedze neviem ake obmedzenie v tomto pripade prichadza do uvahy, mozem len teoreticky predpokladat, ze ak by to bolo napriklad obmedzenie v ekonomickych veciach, tak takto uzatvorena zmluva by bola neplatna a dodavatel energii sa nemoze na jej platnost dovolavat.
03.12.2013 10:23 - otázka od Jaroslav
Dobrý deň. Moja otázka je možno trochu mimo misu, ale mám 75 ročnú matku, ktorá žije sama a v ostatnej dobe 2x podpísala zmluvu o dodávke energií (plyn, elektrina) podomovým zástupcom novovznikajúcich súkromných dodávateľov, ktorí sa v posledných mesiacoch nevídane vyrojili a oslovujú ľudí asi takým štýlom, že sa doslovne povedané sami pozvú do bytu a natlačia do chodby. Prvú takúto zmluvu sme ešte stihli v zákonnej dobe stornovať, druhú už nie, keďže mamka nám to spomenula neskoro. Aký je zákonný termín na odstúpenie od takejto nevýhodnej zmluvy resp. ako sa môže človek v takýchto prípadoch brániť? Ďakujem.
Bez toho, aby som videl tuto zmluvu vam tazko mozem poradit. Najlepsie bude obratit sa o kvalifikovanu radu u advokata. Je mi zname, ze taketo pripady sa stavaju. Tu je ale najlepsia prevencia, co znamena poucit rodinnych prislusnikov o tom, aby taketo zmluvy nepodpisovali len tak "medzi dvermi", ale vypytali si ich s tym, ze si tie zmluvy nechaju preverit. Ak je obchodnik seriozny, nemal by byt s tym problem.
03.12.2013 10:20 - otázka od otep kicnaj
Dobry den, je mozne do buducna nejako zakrocit proti "neodolatelnym" ponukam smejdom do schranok?
Moznost vyhnut sa takymto ponukam existuje. Je potrebne si na postovu schranku nalepit oznam, ze si nezelate prijimat rozne reklamne letaky a ponuky. A aj napriek tomu taketo ponuky obdrzite, mozte to reklamovat u svojho dorucovatela. Nebude to vsak jednoduche, lebo v praxi byva problemom identifikovat tohto dorucovatela, nakolko vacsinou taketo veci Slovenska posta nedorucuje.
03.12.2013 10:11 - otázka od Darina
Dobrý deň, moja otázka sa netýka priamo "šmejdov" z presdajných akcií, ale "šmejdov" z interentu - konkrétne skupina ľudí z akcie tzv. adventný kalendár a ďalšie podobné, kde pýtajú od ľudí peniaze aj za neexistujúcu registráciu (nikdy som nič na ich stránke nepozerala a nič si nikdy nestiahla)a ani po niekoľkých rokoch to nekončí - ja som im dokonca niečo aj zaplatila a opäť pýtajú a vyhrážajú sa aj exekúciou. Považujem to za viac ako nehoráznosť, ale chce to radu právnika. Prosím, ak nie vy, poraďte mi nejaký kontakt na niekoho, kto vie o čom to všetko je. Ďakujem.
Dobry den, z vasich informacii nie je zrejme o aku konkretnu vec sa jedna a preto je tazko poradit takto na mieste. V kazdom pripade odporucam obratit sa na advokata. Ak nejakeho nepoznate, na webovej stranke Slovenskej advokatskej komory www.sak.sk je zoznam advokatov, z ktoreho si mozete vybrat advokata napriklad najblizsieho v mieste vasho bydliska. Z vlastnej pracovnej skusenosti viem, ze ludia beru internet ako samozrejmu sucast zivota, no casto si neuvedomuju nastrahy, ktore na internete na nich cihaju. Preto je obzvlast dolezite byt obozretny pri akejkolvek ponuke, informacii, dotazniku, ktore sa na prvy pohlad javia zdanlivo nevinne a ludia ich pomaly automaticky odkliknu, no mozu s tym s byt spojene vazne pravne nasledky.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu