Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová finta českých šmejdov: Vymysleli ďalší trend v odporných podvodoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Organizátori predvádzacích akcií v Českej republike najnovšie lákajú ľudí na fiktívne vysoké výhry. Z nich chcú ale vopred zaplatiť darovaciu daň. Tá je výrazne vyššia než hodnota výrobku, ktorý si zákazník odnesie domov. Informoval o tom server novinky.cz, ktorý citoval informácie z Českého rozhlasu - Radiožurnálu.

"Hovorili tomu zlatá výhra v hodnote tovaru 135.000 Kč (4919,83 eura), pričom ale dotyčný musí okamžite zaplatiť darovaciu daň," popísal rozhlasu svoju skúsenosť 87-ročný Vladimír z východných Čiech. Leták v schránke ho nalákal na ochutnávku údenín v neďalekom hoteli. Namiesto ochutnávky ho však na mieste čakalo prekvapenie. Údajne vyhral kuchynský riad za viac než 100.000 Kč. Všetko malo jedinú podmienku, musel súhlasiť s okamžitým zaplatením darovacej dane. "Daň bola vypočítaná na 50.000 Kč. Všetko prebehlo rýchlo," povedal rozhlasu podvedený.

Pod nátlakom organizátorov nakoniec súhlasil. Pretože pri sebe nemal takú sumu, podvodníci ho odviezli do najbližšej banky. Peniaze od neho chceli v hotovosti. Faktúru ani žiadny iný doklad o zaplatení muž nedostal. Domov si odviezol tovar za pár tisíc korún. Podľa hovorkyne Českej obchodnej inšpekcie (ČOI) Miloslavy Fléglovej je finta s povinnosťou zaplatiť darovaciu daň v taktike šmejdov úplne nová. Firma, ktorá podľa účastníkov akcie všetko organizovala - New Trendy Products, je ale inšpektorom dobre známa.

Za 1. polrok tohto roka uskutočnila inšpekcia takmer 400 kontrol predvádzacích akcií. Vo vyše 50 % z nich inšpektori zistili porušenie predpisov a rozdali pokuty za 10 miliónov Kč. Šmejdi sa kontrolám snažia vyhýbať tak, že nahlásia predvádzaciu akciu, ktorú potom zrušia, a na inom mieste konajú akciu neohlásenú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu