Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedec, ktorý vynašiel neviditeľný plášť: Slovákov chce dostať na Mars!

Fedor Gömöry Zobraziť galériu (3)
Fedor Gömöry (Zdroj: foto Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Naši vedci sa blysli vo svete vynálezov! V spolupráci s tímom španielskych kolegov sa im podarilo vytvoriť to, o čo sa ľudia pokúšajú už veky. Vynašli totiž magnetický plášť neviditeľnosti. Kým Španieli na Univerzite v Barcelone prišli s pôvodnou myšlienkou, Slováci ju dokázali experimentálne potvrdiť a vytvoriť obal na ukrytie predmetov v magnetickom poli.

Ako dokážu pomocou plášťa zmiznúť predmety? Koľko to celé bude stáť? Budeme si v obchodoch kupovať plášte, aké nosil Harry Potter? Aj na tieto otázky vám odpovie vynálezca záhadného plášťa a člen realizačného tímu z Elektrotechnického ústavu SAV Fedor Gömöry. Už v utorok od 10:00 bude online. Pýtajte sa ho!

Objav slovenských vedcov (ako funguje magnetické pole)

Ako funguje magnetický plášť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív F. G.)

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

03.04.2012 11:12 - otázka od ozi
Gratulujem k uspechu. Chcem sa vas spytat co si myslite o popularizacii vedy na Slovensku? Podla mna by sa mala viac prezentovat praca nasich vedcov. Raz za uhorsky rok nieco odvysielaju v relacii Spektrum vedy, z casu na cas clovek zachyti nejaky rozhovor s vedcom v radiu. Myslite ze je to chyba nasich médií ze sa o vedu nezujimaju alebo slabé PR SAV-ky?
Ale veď Topky sa polepšili, pekne ďakujem za možnosť uskutočniť tento rozhovor. Budeme na tom musieť všetci ešte popracovať. Ďakujem za záujem a otázky a želám pekný deň.
03.04.2012 11:11 - otázka od Lina
Skvela informacia, konecne sa zacina pisat aj o skutocnych celebritach - ludoch, ktori dokazu aj nieco urobit. Velmi vam fandim aj celemu timu. Aky velky objekt sa tymto sposobom da schovat? Dakujem
Zatiaľ iba centimetrový.
03.04.2012 11:10 - otázka od dada
Dobry den p. Gomory, blahozelam Vam k uspechu a teraz lutujem, ze som nedavala viac pozor na prednaskach o supravodicoch a magnetickom poli. Je super, ze mame takychto odbornikov na nasej skole :) Zdravi MTF TT a progresivne materialy a technologie :) A tu sa naskytuje otazka, budete este na skole prednasat?
Ďakujem, na MTF budem prednášať ďalej.
03.04.2012 11:10 - otázka od Ondro
Dobry den v prvom rade gratulujem k uspechu. Rad by som sa Vas opytal je mozne vo vasom objave lubovolne zakryvit mag. pole napr zvysenim sily feromagnetika alebo zvysenim meisnerovho efektu??
Zatiaľ nám to funguje v obmedzenom rozsahu magnetických polí. Do vyšších polí budeme musieť použiť lepšie materiály.
03.04.2012 11:09 - otázka od mm
Nie je smutne ze vacsina ludi nechape ze ste odtienili len magneticke pole a aj to pri extremnych podmienkach a myslia si ze to je plast snad ako z Pana prstenov ? Myslim ze je nutne so vzdelanim v tejto krajine nieco konecne spravit :-)
Máte pravdu.
03.04.2012 11:09 - otázka od archimedes
Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či nepracujete na vývoji magnetu na ženy.
Nie, aj keď to by bol komerčne určite veľmi zaujímavý projekt.
03.04.2012 11:08 - otázka od Feri
Pán Gemeri. Hlavne nevydajte vynález američanom ! Lebo oni ho hned zhovadia na vojenské účely ! Síce, čo zmôžete, aj tak Vás dostanú živého. Som zvedavý či Vám dajú Nobelovu cenu. Obama ju dostal za Svetový mier, ktorý nikdy nevytvoril...Aj také sa dejú veci...
Ďakujem za radu, dobré rady budem potrebovať.
03.04.2012 11:08 - otázka od Hana
Dobrý deň. Pred nejakým časom sa na topkách vyskytol článok "Neviditeľnosť možno vidieť na vlastné oči!" kde sa neviditeľným plášťom zaoberajú vedci z Technického inštitútu v Karlsruhe v Nemecku. Spolupracujete s nimi, alebo vytvárate svoju novú verziu? Prajem Vám pekný deň :)
Mám medzery, s kolegami v Karlsruhe (je to veľká inštitúcia) spolupracujeme na iných veciach, o tejto ich aktivite som nevedel.
03.04.2012 11:06 - otázka od Endrijuu
Dobry den, mna by zaujimalo, ci je mozne ,,spracovat" tak ako svetelne vlnenie aj akusticke vlnenie... mozno by sa tak objekty mohli stat ,,nepocutelnymi" a hlavne neviditelnymi pre radary...Dakujem
Dobrá otázka, rovnice sú veľmi podobné, takže by to mohlo ísť. Diabol je ale v detailoch, na definitívnu odpoveď by bol potrebný takto zameraný výskum.
03.04.2012 11:05 - otázka od Michal
Dobry Den, Ak by si clovek obliekol tenku zmagnetizovanu kovovu mriezku, pod ktoru by si dal oblek chraniaci pred mrazom a na to Vasu kombinaciu materialu, "zneviditelnilo" by ho to ? :D Prajem vela uspechov a prijemny den. PS: myslite si ze buduce generacie, vychadzajuce z nasich technickych univerzit budu schopne tvorit taketo pridane vedecke hodnoty? Vzhladom na uroven nasho skolstva?
Vďaka za porozumenie nášmu výsledku. Pracujem s mladými ľuďmi (väčšinou študentmi našich technických univerzít). Mnohí z nich sú veľmi šikovní, takže o budúcnosť sa nebojím.
03.04.2012 11:03 - otázka od rukalaket
Dobrý deň, na stupnici od 1 do 5 (1 najmenej, 5 najviac) sa, prosím, pokúste vyjadriť, ako veľmi Vás srdí, že si aj tak 90% prispievateľov na topkách myslí, že ste vyrobili nejaký ozajstný kabát alebo kamizolu, čo skryje človeka :D
1. Nemyslím si, že laik je povinný rozumieť, čo je statické magnetické pole. Ale teší ma, keď sa na to ľudia pýtajú.
03.04.2012 11:02 - otázka od Jaro
hovoríme celý čas o elektromagnetickom poli statickom?
Áno, hovoríme o statickom magnetickom poli.
03.04.2012 11:02 - otázka od tomy
Dobry den,Tym neviditelnym plastom ucinne na svetlo myslite ze je to realne?su njake materialy ktore dokazu pritahovat a odpudzovat svetlo?mna napada snad len silna gravitacia ciernych dier ktore svetlo pohltuju a odrazat moze aj zrkadlo len si to neviem predstavit(=.
Dobrá otázka. Tiež si myslím, že úvahy by mali ísť týmto smerom. Ale poradiť neviem.
03.04.2012 11:01 - otázka od Richard
Pracujete ešte na nejakom "veľdiele" ? Čo to bude nabudúce? :))))
Keď na niečom robím, som obvykle presvedčený o tom, že to bude "bomba", väčšinou mi to nevychádza. Takže ani teraz plány radšej neprezradím.
03.04.2012 11:00 - otázka od Ferino
Dobrý den Fedorko. V skoršom príspevku ste uvádzali že chcete, vykonávat experimenty na Marse, mohli by ste nám objasnit o aké experimenty by sa to jednalo?
Nešlo by tak veľmi o tie experimenty ako o to, že slovenský výrobok by sa dostal na Mars. Niečo by sme už Američanom (alebo Číňanom?) nahovorili, aby to tam odviezli.
03.04.2012 10:59 - otázka od mm
Gratulujem ku objavu a prajem vela uspechov aj do buducna. Je super ze aj u nas mame sikovnych ludi
Ďakujem :)
03.04.2012 10:59 - otázka od Archimedes
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či ste si aj zakričali Heuréka! Prípadne ma teda zaujíma, aké heslo sa v 21. storočí vykrikuje po objavnej myšlienke.
Keď nám vyjde experiment, občas vyskočíme od radosti. Aj v tomto prípade sa to stalo.
03.04.2012 10:57 - otázka od Jenny
Dobrý deň, inšpirovali ste sa Harrym Potterom, alebo v tom bola niečo iné? Gratulujem, že ste pozitívne zviditeľnili Slovensko
Naša inšpirácia bola podstatne prízemnejšia, študovali sme zakrivenie magnetického poľa pomocou magnetických a supravodivých materiálov. Tá "neviditeľnosť" je iba jednou z možností využitia našich výsledkov.
03.04.2012 10:56 - otázka od Richard
Dobrý deň. Gratulujem k vášmu objavu, ale nieje témou mojej otázky na Vás. Moja otázka smeruje k vede na Slovensku ako celku. Prečo je tak málo podobných vynálezov? Sú slovenské vedci horší ako tí americkí, majú menej nápadov, alebo je tofakt všetko otázkou financií? Zdá sa mi, ako by sa nevedeli presadiť, veľmi o nich nepočuť.
Vo financovaní vedeckého výskumu patrí Slovensku jedna z posledných priečok v Európe. Takže aj schopní ľudia, pokiaľ neodídu von, dosahujú výsledky v podstatne horších podmienkach ako kolegovia v iných vyspelých krajinách.
03.04.2012 10:55 - otázka od Robert
Dobrý deň, pán docent. Je "zneviditeľňovanie" predmetu, ktoré momentálne funguje na 80% ovplyvňované jeho pohybom? Teda ak sa "neviditeľným plášťom pohybuje" mení sa aj úspešnosť zakrivenia a ak áno, aký výrazný je tento vplyv?
Asi to bude fungovať rovnako alebo veľmi podobne, ale toto sme zatiaľ podrobne neskúmali.
03.04.2012 10:54 - otázka od adam
Gratulujem. Neobavate sa zneuzitia vasho vynalezu(mam na mysli spionaz, vojenske ucely krajin, ktore maju v oblube konflikty?
V súčasnom svete vidíme zneužívanie všetkého možného, náš maličký vynález na tom veľa nezmení. Treba zmeniť systém, ľuďom musí na tom viac záležať, na čo sa ich peniaze používajú.
03.04.2012 10:52 - otázka od Martina
Dobry den, v prvom rade Vam gratulujem, som rada, ze aj na Slovensku mame vedca ako ste vy! Ja mam otazocku z ineho sudka...o com sa Vam v poslednom case sniva, prezivate hekticke obdobie, urcite sa to odraza aj vo Vasom osobnom zivote :)
Aj keď prežívam hektické obdobie, snívajú sa mi stále bežné sny ako aj predtým.
03.04.2012 10:51 - otázka od clipperko
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či ste náhodou iba neodkukal technológiu od SDKU, lebo tí to majú ďaleko prepracovanejšie. Oni dokážu nechať zmiznúť celý strategický podnik, ktorý sa zhmotní vo Švajčiarsku na účte.
Snažili sme sa poučiť, kde sa dalo, tento zdroj nám akosi unikol.
03.04.2012 10:50 - otázka od Vlasta
Dobrý deň, pán Gömöry, zaujíma ma, ako sa Vám pozdáva spolupráca so Španielmi? A ako bude projekt pokračovať? Ďakujem za odpoveď, želám veľa úspechov a pekný deň.
So Španielmi sa spolupracuje výborne. Už v minulosti sa nám zopár vecí spoločne podarilo, len nemali taký veľký ohlas ako tento posledný výsledok. Pokračovanie projektu bude, len to musíme dobre zorganizovať.
03.04.2012 10:48 - otázka od Jan
Nebojite sa zneuzitie na vojenske ucely ?
Podľa toho, o akú armádu by išlo. Aj Slovensko má armádu.
03.04.2012 10:47 - otázka od Monika
dobry den, je uzasne, ze sa vam nieco taketo podarilo...prajem vam vela uspechov v pokracovani vo vyskume
Ďakujem :)
03.04.2012 10:47 - otázka od Noro
Ešte raz dobrý deň, a ak ste sa na ten objekt pozerali priamo a bol zmrazený na potrebnú teplotu, zmizol Vám priamo pred očami alebo tam išlo len o magnetické pole (čiže objekt ste aj naďalej videli) ktoré ste merali?
Je to tak, ako hovoríte - objekt zmizne iba pre magnetické pole, v svetle ho naďalej registrujeme.
03.04.2012 10:46 - otázka od Andrej
Je tekuty dusik nevyhnutny, na to aby plast fungoval?
Zatiaľ áno.
03.04.2012 10:44 - otázka od Patrik
Dobrý deň. Budú nejaké obrázky ako dôkazy tohto tak vzácneho objavu? Ako dlho vám trvalo to vynájsť?
Podrobne je to zdokumentované vo vedeckom časopise Science, pred uverejnením sa k tomu vyjadrovali recenzenti - odborníci.
03.04.2012 10:43 - otázka od Noro
Dobrý deň pán Gömöry. Ak to teda funguje na magnety a pomocou magnetického poľa, je možné obaliť nemagnetický objekt magnetom a tak sa ho pokúsiť, "zneviditeľniť" ?
Nemagnetický objekt je neviditeľný (pre magnetické pole), takže skrývať ho netreba.
03.04.2012 10:42 - otázka od janka
zdravím vás Fedor... sledujete také "perly" televízneho vysielania ako sú Panelák, Farma či Hotel Paradise?
Nesledujem, nemám na to čas. A keď mám trošku času, pozriem nejaký film na Dvojke.
03.04.2012 10:42 - otázka od lucia
Dobry den, nechcem sa Vas nic opytat, len som hrda ze mame takych sikovnych ludi ako ste Vy, aj takto sa dostavame do povedomia zvysku sveta, dakujeme
Ďakujem :)
03.04.2012 10:41 - otázka od Aurel
Dobrý deň. Neviem či viete o tom, že na vývoji plášťa neviditeľnosti pred Śpanielmi či vami cca pred 1,5 rokom už pracovali vedci z Michiganskej univerzity na čele s profesorkou Semouchkinovou. Kto je teda skutočným "duchovným otcom" tohto plášťa?
Ďakujem za informáciu, budem si to musieť doštudovať.
03.04.2012 10:41 - otázka od mirec
zdravim ta Fedo, vo filmoch ludia, ktori sa podielali na vyvoji takeho vynalezu ako ty zvacsa dopadnu tragicky, zacnu sa o nich zaujimat tajne sluzby, armada ci zlocinecke korporacie a ich zivot sa poriadne zakcni.. nemas aj ty obavy z podobneho scenara? prajem ti pekny den
Keby som si takéto obavy pripúšťal, musel by som prestať robiť to, čo robím. Ale keby niečo hrozilo, snáď mi pomôžu kamaráti.
03.04.2012 10:39 - otázka od guliverkel
nebojite sa ze plast neviditelnosti by casom mohli zacat zneuzivat slovenski politici, ktori by svoje caste absencie v parlamente mohli zacat ospravedlnovat tym, ze tam sedeli, len ho mali obleceni?
Možno by sa to dalo využiť na to, aby si osviežili stredoškolské poznatky z fyziky. To môže byť vždy užitočné.
03.04.2012 10:37 - otázka od Martina
Dobrý deň. Dajme tomu, že sa magnetický plášť si nájde svoju využiteľnosť a začne sa vo väčšom množstve vyrábať pre rôzne účely. Mala by aj slovenská strana z tohto vynálezu nejaký profit, alebo je vlastníkom patentu Dr. Sanchez a spolupracovníci?
Vlastníkom patentu nikto nie je, v tejto fáze sa výsledok patentovať nedá. Patentovať by sa dalo konkrétne zariadenie, ktoré by sa priemyselne vyrábalo. Keďže zatiaľ nemáme predstavu, čo všetko by malo obsahovať, je predčasné myslieť na patent.
03.04.2012 10:35 - otázka od lukas
Neviditelny plast bude fungovat na vsetkych miestach na svete??
Ten náš iba tam, kde sa dá chladiť na - 196 °C, ale inak tam problém nevidím.
03.04.2012 10:34 - otázka od Tipek
Dobry den, naozaj potesi ked si clovek precita ze aj na nasom malom slovensku sa deju take vyznamne obajvy. Cely Vas team ma moju uctu. ale chcem sa spytat, na akom principe vlastne funguje vasa technologia? gravitacia lame svetlo alebo ako? lebo si to neviem predstavit pri vacsich objektoch. ze nieco len tak zmizne. (som laik, nesjmejte sa =D =D )
Pokúsil som sa to vysvetliť pomocou obrázku, ktorý nájdete v galérii. Tie čiary predstavujú magnetické pole, nie svetlo.
03.04.2012 10:33 - otázka od Michal
Dobry den.Klobuk dolu pred Vasim objavom.Myslite, ze by ste dokazali vyrobit tak velky plast, ze by sme donho schovali vsetok bordel a divoke skladky, ktore nam odkryl sneh po zime?....alebo aspon s nim prikryt parlament?
Obávam sa, že toto je práve príklad nevhodného použitia. Ak sa niečo skryje, neznamená to, že to prestane existovať.
03.04.2012 10:32 - otázka od maria
Neviem si predstaviť, že by sa to vyrábalo priemyselne. Ako prví by si to kúpili zločinci. Ale úspech je to fantastický. Aj malá krajina s obmedzenými finančnými možnosťami môže veľa dokázať.
Priemyselne vyrábať by to nebol problém, ale zďaleka to ešte nefunguje tak, aby si to zločinci kupovali.
03.04.2012 10:31 - otázka od Viktória Belovičová
Budete také plášte aj vyrábať? A keď áno tak koľko by stál? :D
Ja sa zaoberám výskumom a mám s tým kopu roboty. Dúfam, že do výroby sa pustí niekto, kto má podnikateľského ducha. Ten si aj určí cenu, za ktorú sa mu to oplatí.
03.04.2012 10:29 - otázka od Miro
Dobrý deň p. Gömöry , v prvom rade klobuk dolu pred tym co sa Vam podarilo, chcel by som sa spytat, myslite si, ze je mozne aby takyto plast bol niekedy realne dostupny pre ludi a dokazal ich zneviditelnit? dakujem za odpoved, pekny den
Áno, ak by sa našla dvojica materiálov, ktoré z hľadiska šírenia svetla majú podobné vlastnosti ako tie materiály, ktoré v našom prípade sú vhodnou kombináciou z hľadiska šírenia magnetického poľa.
03.04.2012 10:27 - otázka od kaco
dobrý deň... viem, že magnetický plášť je funkčný len za určitých špecifických podmienok, ale zoberme si to čisto hypoteticky, nemáte obavy, že by tento objav mohol byť v budúcnosti zneužitý na vojenské, špionážne či protizákonné účely?
Bohužiaľ, každý objav môže byť zneužitý, vedci na to majú obyčajne malý vplyv. Dôležitejšia je verejnosť (teda aj vy) a politici.
03.04.2012 10:26 - otázka od Carolain
Som veľmi rada že počujem a čítam že Slovák či Slováci si z niečim poradili lepšie ako niekto z inej krajiny. Z technickej strany vám veľmi fandím aby sme šli vpred a tým odhaľujete pozadia kúzelníkov za pomoci chémie a fyziky ktorá tu je od nepamäti. Moja otázka ale znie, čo ľudské telo na magnetizmus? Nemôže to vyvolať ochorenie tvorcu aj používateľa? Lebo pri rôznych vyšetreniach tiež vznikajú rôzne pôsobenia na telo a majú negatívny dopad na telo. Je plášť z vnútornej strany po tejto stránke prispôsobení a nemôže sa to zneužiť? Prajem vám veľa úspechov a nehanbite sa že ste Slovák, šírte ďalej aký ste šikovný :-), Veľa zdaru.....
Aj keď mnohí sa domnievajú, že magnetické pole vytvorené súčasnou technikou môže byť pre ľudské telo nebezpečné, zatiaľ sa tieto domnienky nepotvrdili. Náš plášť práve chráni objekt, ktorý je v ňom umiestnený, od účinkov vonkajšieho magnetického poľa. Som Slovák a nehanbím sa za to.
03.04.2012 10:23 - otázka od Matej Zámora
Dobrý deň p. Gömöry. Neuvažovali ste napríklad nad tým, že by ste protyp plášťa neviditeľnosti darovali internetovej ikonke posledných týždňov - dunajskostredskému Bátmanovi, ktorému by takýto vynález bol iste nápomocný v boji proti zločinnosti a sám disponuje nulovými finančnými prostriedkami?
Musel by byť magnetický, aby náš plášť účinkoval.
03.04.2012 10:23 - otázka od Alexandra
Kolko mesiacov ti trvalo ho zhotoviť?
Zhotovovali sme to viacerí, dokonca môj podiel nebol najväčší. Keď sme prišli na to, čo treba skombinovať, trvá to pár minút. Celý výskum nám trval tri mesiace, ale mali sme veľmi dobrú prípravu z minulosti, keď sme sa podobnou kombináciou materiálov zaoberali niekoľko rokov.
03.04.2012 10:21 - otázka od Ján Vikovský
Prosím Vás, skúste nám "po lopate" uviesť nejaký príklad praktického využitia tohoto javu. Teda okrem neviditeľnej pasce na myši a pod. Ďakujem.
Dalo by sa to použiť všade, kde potrebujem oddeliť priestor, v ktorom potrebujem magnetické pole od priestoru, kde chcem magnetické pole nulové. Súčasné tienenia sú podstatne hrubšie ako naše riešenie. Takže napríklad v počítači by sme mohli umiestniť niektoré elektronické obvody bližšie k magnetickým a zmenšiť tak jeho rozmery.
03.04.2012 10:19 - otázka od Duro Nemeth
Ahoj Fedor, super, gratulujem. A otazka: Este stale mas rad Derek and the Dominoes?
Ďakujem, áno :)
03.04.2012 10:19 - otázka od Marián
Zdravím, bude možné si ho zakúpiť kedykoľvek a kdekoľvek? Ak áno, čo by to stálo?
Zatiaľ sa otázkou výroby a predaja vôbec nezaoberáme. Naše riešenie má ešte ďaleko od dokonalosti a bude potrebovať veľa práce, aby sme prekonali nedostatky.
03.04.2012 10:18 - otázka od viffon
Dobry den, Predstavuje tento neviditelny plast, to co si pod tymto predstavi kazdy laik ? Plast ktory si oblecieme a budeme neviditelni ? :D
Áno, ak ste magnet, a cítite sa dobre pri - 196 °C :)
03.04.2012 10:17 - otázka od Filip
Zdravím, ako to celé funguje ? Je niečo také vôbec možné ? Môže svetlo prejsť cez predmet ?
Ako som povedal v predošlej odpovedi, pre svetlo to nefunguje. Mnohí si ale myslia, že plášť svetelnej neviditeľnosti by sa dal zostrojiť na nejakom podobnom princípe, ako sme my použili pre magnetické pole.
03.04.2012 10:16 - otázka od Branislav
Koľko by asi mohol stáť taký plášť ? Dal by sa niekde na Slovensku kúpiť ? Mohli by si to zakúpiť aj obyčajný ľudia ? Je ten "neviditeľný plášť" naozaj taký neviditeľný ako sa o ňom vraví ? Sú suroviny na výrobu toho plášťa voľne dostupné ? Bude sa ten plášť využívať iba na vojenské účely ? Prosím Vás odpovedze na tieto otázky. Ďakujem a pozdravujem
Plášť funguje iba pre magnetické pole, nie je to teda neviditeľnosť v bežnom slova zmysle. Zneviditeľňuje zatiaľ iba na 80 %, teda má ďaleko od dokonalosti. Potrebuje chladenie kvapalným dusíkom, takže v bežnom živote ho asi tak rýchlo používať nebudeme. V budúcnosti by nám mohol poslúžiť aj na elimináciu elektromagnického smogu, menšie rozmery počítačov, lepšiu prácu NMR-tomografov. Výhodou nášho riešenia je, že použité materiály sú pomerne lacné.
03.04.2012 10:12 - otázka od lenka681
strasne sa tesim ze po takych uboziakoch ako bola jana alebo nikola z farmy je tu konecne clovek ktory stoji za to. nepochybne z vas nikdy nebude celebrita, ale ste clovek ktory si zasluzi obdiv a uctu za svoju pracu. mohol by ste prosim uplnemu laikovi vysvetlit ako to vlastne funguje? dakujem
Je to v podstate dvojvrstva z materiálov, z ktorých jeden magnetické pole vytláča, a druhý ho priťahuje. Siločiary magnetického poľa potom plášť obchádzajú, bez toho, aby boli zakrivené aj v jeho okolí. Na obrázku je to prípad C. Prípad A je feromagnetikum (priťahuje magnetické pole), prípad B je supravodič (vytláča magnetické pole). Je to už jasnejšie? :)
03.04.2012 10:05 - otázka od mirek
dobry pan vedec. naco je vlastne taký plast? naco ste vobec nieco take vynasli?
My sme v laboratóriu overili princíp, na základe ktorého by sa taký plášť dal v budúcnosti urobiť. Nápady, ako ho použiť, privítame od hocikoho.
03.04.2012 10:01 - otázka od Denisa
Dobrý deň pán Gömöry. Ako ten plášť vlastne funguje? Človek síce zmizne, ale nabúrať doňho sa asi bude dať, však? ;)
Plášť funguje pre magnetické pole, samozrejme aj do neviditeľného objektu sa dá nabúrať (dokonca je to pravdepodobnejšie ako u viditeľného!).
03.04.2012 10:00 - otázka od Bugi
Dobry den, prijali by ste ponuku z NASA?
Áno, hlavne ak by nám umožnila uskutočniť experimenty na Marse.
03.04.2012 09:59 - otázka od Brandon Čonka
dobry den p. Gomory.. je mozne si vami vymysleni plast niekde zakupit a dokaze zakryt aj predmety napriklad peniaze,spotrebnu elektroniku alebo cigarety.. dakujem za odpoved
Dobrý deň. Zakúpiť sa nedá, dokáže skryť magnetické predmety pred magnetickým polom. Keby boli cigarety magnetické, niekedy v budúcnosti by sa to dalo.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu