Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

K útokom na konvoje NATO sa prihlásil Taliban

Požiarnici hasia horiace kamióny
Požiarnici hasia horiace kamióny

MIRANŠÁH - Pakistanské povstaleckej hnutia Taliban sa dnes prihlásilo k útokom, ktorých terčom sa v posledných dňoch stalo šesť desiatok cisternových vozňov NATO v Pakistane. Oznámila to agentúra AFP.

"Hlásime sa k útokom na konvoje so zásobami pre NATO, ktoré boli vykonané v (južnej provincii) Sindhu av Islámábáde," vyhlásil hovorca pakistanského Talibanu Azam Tárik.

Ide o pomstu za nedávne zabitie troch členov pakistanskej pohraničnej stráže vrtuľníkmi Severoatlantickej aliancie. Dôvodom sú údajne tiež nálety amerických bezpilotných lietadiel na kmeňové územia v severozápadnom Pakistane, ktorých cieľom sú ozbrojenci Talibanu a teroristickej siete Ál-Kajda.

Pri nedeľňajšom útoku na kamióny zahynuli traja ľudia a osem sa zranilo - boli to vodiči a ich pomocníci. Kolóna desiatok kamiónov a cisterien smerovala z predmestia pakistanskej metropoly k hranici s Afganistanom, aby doviezla zásoby a pohonné hmoty medzinárodným silám vedeným Severoatlantickou alianciou.

Cez pakistanské územie sa prepravuje asi 80 percent pohonných hmôt, náhradných dielov, oblečenia a ďalšieho nezbrojného vybavenia pre medzinárodné jednotky v susednom Afganistane. Dodávky zvyčajne vychádzajú z Karáčí. NATO má k dispozícii aj ďalšie prepravné trasy do Afganistanu, ale tie pakistanské sú najlacnejšie a najvhodnejšie.

"V budúcnosti budeme vykonávať viac takýchto útokov. Nepripustíme, aby pakistanské územie slúžilo ako zásobovacia trasa jednotkám NATO v Afganistane," vyhlásil Azam Tárik. "Je to aj pomsta za útoky nepilotovaných lietadiel," dodal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu