Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA varujú pred pobytom v Európe, hrozia útoky!

Vojak stráži okolie parížskeho múzea
Vojak stráži okolie parížskeho múzea

WASHINGTON/PRAHA/LONDÝN - Americké ministerstvo zahraničia v nedeľu vydalo očakávané varovanie pred možnými teroristickými útokmi pre svojich občanov cestujúcich do Európy. Majú byť opatrní najmä pri návštevách verejných miest. Česko už prijalo preventívne bezpečnostné opatrenia, napríklad na letisku Praha-Ruzyně. Hrozba sa však podľa vnútra aj polície Česka priamo netýka.

Krátko po americkom kroku vydala varovanie pre svojich občanov vo Francúzsku a v Nemecku britská vláda. Zvýšila pritom stupeň teroristickej hrozby z "všeobecného" na "vysoký", uviedla agentúra Reuters.

"Aktualizovali sme aktuálne odporúčania a varovania pre Francúzsko a Nemecko. Podobne ako ďalšie veľké európske krajiny majú vysokú hrozbu terorizmu, ktorá sa odráža v našom aktualizovanom cestovnom odporúčaní," uviedol podľa Reuters hovorca britského ministerstva zahraničia.

Americké varovanie je všeobecné a nespomína konkrétne žiadnu krajinu. Ministerstvo zahraničia varuje pred činnosťou teroristickej siete al-Kájda a príbuznými organizáciami, ktoré pokračujú v plánovaní teroristických útokov v Európe. Podľa amerického ministerstva zahraničia nejde o oficiálne varovanie pred cestami.

"Pripomíname americkým občanom schopnosť teroristov zaútočiť na systémy verejnej dopravy a ďalšiu turistickú infraštruktúru. Teroristi sa sústredili a útočili na podzemnú dráhu a železnicu, rovnako ako na letectvo a námornú dopravu," konkretizuje ministerstvo vo varovaní.

Dodalo, že USA spolupracujú s európskymi spojencami, "pokiaľ ide o hrozbu medzinárodného terorizmu vrátane Al-Kájdy". Dochádza vraj k "rutinnej výmene informácií", ktorá má pomôcť narušiť teroristické sprisahania alebo rozpoznať potenciálnych agentov. Podľa textu varovania, ktorý vydala agentúra AP, by malo varovanie vypršať 11. januára budúceho roka.

Západné rozviedky v septembri oznámili, že odhalili plány teroristov na koordinované útoky na mestá v Británii, Francúzsku či Nemecku. Plány zrejme vyzradil nemecký občan, ktorého americkí vojaci v júli zadržali v afganskej metropole.

Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel zadržovaný vypovedal, že teroristické útoky plánoval istý Júnis Mauritání, údajne tretí muž Al-Kájdy, a osobne ich schválil a financoval šéf Al-Kájdy a najhľadanejší muž sveta Usáma bin Ládin.

Talianska protiteroristická služba tiež nedávno v Neapole zatkla Francúza alžírskeho pôvodu podozrivého z príslušnosti k teroristickej sieti. Podľa agentúry Reuters mal muž zabezpečovať teroristom výbušniny. Francúzske úrady v septembri uviedli, že majú informácie o chystanom útoku samovražedného atentátnika na parížske metro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu