Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Búrky v ČR majú už prvú obeť, škodili aj inak

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Po sérii tropických dní sa cez víkend prehnali cez Českú republiku od západu na východ búrky. Vyžiadali si jeden ľudský život, vyvracali stromy, tisíce ľudí dočasne odrezali od elektriny, spôsobili niekoľko požiarov a komplikovali dopravu.

Voda na mnohých miestach zaplavila pivnice. Popoludní dážď ustal. Teplota sa podľa predpovedí meteorológov začne od stredy opäť šplhať cez 30 stupňov Celzia. Dnes a v prvej časti týždňa má byť okolo 25 stupňov.

Cez víkend sa prudká zmena počasia prejavila zrejme najsilnejšie v sobotu ráno v Plzenskom a Karlovarskom kraji, kde víchrica lámala stovky stromov. O dodávky elektrického prúdu pripravila v západných Čechách na krátku dobu až polovicu odberateľov. Energetici, ktorí v sobotu vyhlásili kalamitný stav v okresoch Tachov, Plzeň - sever a Karlove Vary, začali poruchy odstraňovať, ale ešte dnes dopoludnia bolo bez elektriny asi 2000 domácností. V Kyselciach na Karlovarsku zomrel v sobotu popoludní cyklista (63), na ktorého spadol strom poškodený víchricou.

Búrky spôsobili problémy aj v ďalších hodinách a na ďalších miestach Čiech aj Moravy. V sobotu popoludní sa prehnali napríklad Vysočinou. Hasiči tam vychádzali od 16:00 do 21:00 na viac ako 60 zásahov. Čerpali vodu z pivníc a odstránili niekoľko spadnutých stromov. V Ústí nad Orlicí v sobotu večer zapálil blesk strechu rodinného domu, nikto nebol zranený.

Dnes skoro ráno zaplavila prívalová voda z vytrvalého dažďa v časti Včelákov na Chrudimsku záhrady, pivnice a cesty. V okolí Hamrov na Chrudimsku za posledných 24 hodín napršalo 135 litrov vody na meter štvorcový, čo bolo najviac v celej ČR. Na väčšine územia Českej republiky napršalo do dnešného rána desať až 40 milimetrov vody. Hladiny na mnohých miestach krátkodobo stúpali. Oslava v Dolných Borech dosiahla tretí a Otava v Sušici druhý povodňový stupeň. Rieky ale začali opäť klesať a zostali v korytách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu