Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ničivý búrkový front smeruje do Rakúska

Búrka v Nemecku vyvracala stromy
Búrka v Nemecku vyvracala stromy (Zdroj: SITA)

POSTUPIM/VIEDEŇ - Búrkový front postupujúci od noci z Nemecka do Rakúska prináša meteorológmi ohlásené ochladenie. V Brandenbursku ale búrka stála život jedného človeka, na ktorého v stane v kempe spadol vyvrátený strom.

Pokles tropických teplôt bol zaznamenaný v západnej časti Rakúska, do nedele má studený front podľa meteorológov zasiahnuť celú krajinu, napísali agentúry DPA a APA.

Okrem tragédie s vyvráteným stromom zhoreli v kempe pri Postupime aj dve strechy a jeden bungalov po zásahu bleskom. V Cottbuse silný dážď zaplavil ulice a popadané stromy zablokovali vozovky. Nepriechodné zostali podľa polície po silných dažďoch niektoré podchody, v ktorých stála voda do polmetrovej výšky.

Búrka z horúčavy zasiahli dnes popoludní aj Rakúsko a lokálne zrazila doterajšie vysoké teploty. V Badene napríklad klesla ortuť teplomera z 30 na 22 stupňov a zároveň tam počas hodiny spadlo 29,7 litra zrážok na štvorcový meter.

V iných regiónoch Rakúska však ešte pražilo slnko a panovali vysoké teploty cez 35 stupňov. Pracovníci rakúskeho centrálneho úradu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) však zdôrazňujú, že najneskôr v noci na nedeľu sa ochladí v celom Rakúsku. Studený front, ktorý sa popoludní nachádzal ešte nad Bavorskom, podľa nich prinesie dážď a prudký nárazový vietor. V nedeľu sa v Rakúsku očakávajú teploty maximálne do 26 stupňov.

Vlna búrok sa prehnala západnou Európou už v noci na štvrtok. Vyžiadala si najmenej troch mŕtvych, mnoho ľudí bolo zranených a nepriazeň počasia aj na mnohých miestach skomplikovala dopravu. V najviac postihnutých krajinách Francúzsku, Belgicku, Holandsku a Nemecku zostali tisíce ľudí bez prúdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu