Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zastrelil tehotnú sestru, lebo nebola vydatá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

AMMÁN - Dvadsaťštyriročného Jordánca v pondelok odsúdili na desať rokov za vraždu zo cti, ktorú spáchal minulý rok v Karaku na juhovýchode Jordánska. Po tom, čo mu jeho 26-ročná sestra oznámila, že je tehotná, pripravil ju o život 15 ranami nožom.

Dôvodom bolo to, že žena, ktorá bola vo štvrtom mesiaci tehotenstva, nebola vydatá, pričom sex mimo manželstva odporuje islamskému právu šaría. Páchateľa vraždy zo cti súd v jordánskom Ammáne pôvodne odsúdil na smrť, neskôr však na žiadosť jeho rodiny rozsudok zmiernil.

Vraždy zo cti sa v Jordánsku trestajú smrťou, no v prípade, že sa za to prihovorí rodina obete, môže sa rozsudok zmierniť alebo aj celkom odpustiť. To sa stáva často, keďže v prípade vrážd zo cti je rodina páchateľa a rodina obete väčšinou prípadov tá istá. O vražde zo cti navyše väčšinou vopred rozhoduje rodinná rada, ktorá poverí jedného z členov rodiny jej vykonaním. Páchatelia vraždia týmto spôsobom iba ženy a dievčatá, najčastejšie z dôvodu nemanželského sexu. V poslednom čase sa však vo viacerých krajinách Blízkeho východu stále častejšie objavujú vraždy zo cti aj z iných dôvodov, napríklad aj po znásilnení či preto, že sa žena zhovárala s cudzím mužom.

V Jordánsku príde pri vraždách zo cti každoročne o život 15 až 20 žien napriek tomu, že vláda sa pokúša takéto praktiky zo spoločnosti rázne vykoreniť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu