Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jediným prezidentovým majetkom je starý Volkswagen

Nový uruguajský prezident José Mujica
Nový uruguajský prezident José Mujica (Zdroj: SITA)

MONTEVIDEO - Nový uruguajský prezident José Mujica (75) je možno najchudobnejšou úradujúcou hlavou štátu na svete. Jediným majetkom, ktorý formálne priznal, je automobil Volkswagen Beetle z roku 1987, napísali tlačové agentúry.

Hodnotu 23 rokov starého auta odhadli na necelé dve tisícky dolárov. Vzhľadom na to, že bývalý povstalecký vodca nemá bankový účet a svoju malú kvetinovú farmu prepísal na manželku, potom je starý "chrobák" to jediné, čo podľa majetkového priznania, ktoré predložil pri zložení prísahy, vlastní.

Mujicovým jediným príjmom je jeho prezidentský plat vo výške približne 11 tisíc dolárov mesačne, z ktorého dáva pätinu na svoje politické hnutie.

Uruguajský prezident je zvyknutý na skromný život. Nie tak, ako jeho viceprezident Danilo Astori, ktorého priznaný majetok je štvrť milióna dolárov vrátane domu a auta. Cena viceprezidentovho vozidla desaťnásobne prevyšuje prezidentov obstarožný VW.

Na porovnanie: majetok čílskeho prezidenta a podnikateľa Sebastiána Piñera je odhadovaný na 2,2 miliardy dolárov a argentínska prezidentka Cristina Fernándezová s manželom, bývalým prezidentom Nestorom Kirchnerom v roku 2008 priznali majetok vo výške 12 miliónov dolárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu