Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Skutočný ľavicový politik: Najchudobnejší prezident sveta dal aj posledné, kandidovať už nemôže!

Prezident chce postaviť sociálne byty Zobraziť galériu (5)
Prezident chce postaviť sociálne byty (Zdroj: YouTube)

MONTEVIDEO - Nemenovaný arabský šejk ponúka prezidentovi Uruguaja Josému Mujica za jeho starého Volkswagena „chrobáka“ milión dolárov (takmer 800-tisíc eur). Peniaze z predaja auta chce prezident venovať na výstavbu sociálnych bytov.

Mujica, ktorého vo svete preslávil skromný životný štýl, jazdí cez víkend bledomodrým veteránom z roku 1987. Predložili mi ponuku,“ potvrdila magazínu Búsqueda svojrázna hlava štátu. „Spočiatku som bol trochu prekvapený a nevenoval som tomu pozornosť. Ale vzápätí prišla ďalšia ponuka a začal som ju brať trochu vážnejšie,“ povedal Mujica.

„V každom prípade, ak sa predaj uskutoční, všetky peniaze pôjdu na Juntos (program výstavby bytov pre ľudí bez prostriedkov) a ďalšie služby v Uruguaji,“ sľúbil 79-ročný bývalý člen radikálne ľavicového partizánskeho Hnutia Tupamaros.

Podľa časopisu prejavil o automobil záujem aj mexický veľvyslanec v Uruguaji Felipe Enríquez, ktorý Mujicovi za „chrobáka“ ponúkal desať pick-upov s náhonom všetkých štyroch kolies. Enríquez časopisu povedal, že je veľkým obdivovateľom Mujicu, „jeho odkazu ľudských hodnôt a skutočnej solidarity s tými, ktorí to potrebujú najviac.“

Skutočný ľavicový politik: Najchudobnejší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Reálna hodnota prezidentovho vozidla je odhadovaná na 70 000 pesos (4 107 eur). So svojím plechovým miláčikom sa Mujica ukázal napríklad pri prezidentských voľbách 26. októbra, keď v ňom prišiel hlasovať. Sam už ale nekandidoval, pretože o druhé funkčné obdobie sa nemôže podľa ústavy uchádzať. Jeho mandát tak vyprší v marci budúceho roku.

Skutočný ľavicový politik: Najchudobnejší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Mujica býva v médiách označovaný za „najchudobnejšieho prezidenta sveta“. Viac ako 80 percent svojho prezidentského platu venuje na program Plan Juntos, ktorý spustil po svojom nástupe do úradu v roku 2010. Počas svojho päťročného mandátu takisto legalizoval potraty, sobáše homosexuálov či marihuanu.

Skutočný ľavicový politik: Najchudobnejší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu