Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pápežov brat: Ako šéf zboru som fackal deti

Benedikt XVI.
Benedikt XVI.

REGENSBURG - Bývalý predstavený chlapčenského chrámového zboru v bavorskom Regensburgu, pápežov brat Georg Ratzinger, pripustil, že v čase svojho šéfovania v 70. rokoch sám tu a tam uštedril niektorému chóristovi facku.

Nikdy však nikoho nezbil "do modra". Keď boli neskôr telesné tresty zakázané, úzkostlivo to dodržiaval. O zneužívaní detí v zbore po svojom odchode nemal ani tušenia, zopakoval tak svoje predchádzajúce tvrdenie. Ratzinger to vyhlásil v rozhovore pre denník Passauer Neue Presse.

"Predtým boli facky jednoducho jedným zo spôsobov, ako zareagovať na poklesky alebo vedomé odmietanie spolupráce," povedal. Napriek tomu bol vraj rád, keď začiatkom 80. rokov boli telesné výchovné tresty zákonom úplne zakázané. "Dodržiaval som ten zákaz najprísnejšie a vnútorne sa mi uľahčilo," zdôraznil.

Znovu zopakoval svoje predchádzajúce stanovisko, že o prípadoch sexuálneho zneužívania v chlapčenskom chrámovom zbore v Regensburgu nič nevedel, a to ani v podobe zákulisných rečí. Vyjadril ľútosť nad telesným i duševným trápením sa obetí. O úlohe svojho brata, pápeža Benedikta XVI., pri riešení aféry so sexuálnym zneužívaním detí v cirkevných inštitúciách, uviedol len toľko, že pápež môže len osloviť zodpovedných cirkevných hodnostárov v príslušných krajinách a spolu s nimi sformulovať jasné odsúdenie všetkých takýchto prípadov.

Vlnu odhalení sexuálneho zneužívania na katolíckych školách v Nemecku odštartovala v januári kauza berlínskeho jezuitského gymnázia Canisius-Kolleg. Medzitým vyplávali na povrch podobné prípady na ďalších školách v Bavorsku, odkiaľ pochádza aj terajší pápež. Škandál sa rozšíril aj na slávny chrámový zbor Regensburské chrámové vrabce, ktorý v rokoch 1964 - 1994 viedol Georg Ratzinger. Ani jeden z oznámených prípadov sexuálneho zneužívania členov chlapčenského chrámového zboru nepatrí do obdobia, keď stál na jeho čele brat súčasného pápeža.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu