Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mrazy zabili už milióny kusov dobytka

ilustračné foto
ilustračné foto

ULÁNBÁTAR - Extrémne mrazy, ktoré klesajú pod mínus 40 stupňov Celzia, zabili v Mongolsku viac ako milión kusov dobytka.

Podľa OSN tak v krajine budú narušené dodávky potravín a ešte sa zhorší bieda miestnych obyvateľov, píše dnes agentúra Reuters. Z chovu dobytka žije viac ako tretina Mongolov.

Výdatné sneženie a mrazy postihli 19 z 21 mongolských provincií. Krutá zima nasleduje v tejto krajine po letnom suchu, ktoré zabránilo poľnohospodárom uschovať dostatok kŕmenia pre dobytok na zimu. "Chudobní ľudia nemali prostriedky, aby si uložili potravu alebo palivo pre vykurovanie. Teraz sú dodávky nedostupné, pretože dediny a celé oblasti sú odrezané od okolitého sveta," hovorí koordinátorka OSN v Mongolsku Rana Flowersová.

Agentúry OSN sa podľa nej snažia dostať k najhoršie postihnutým ľuďom. Najväčšie obavy majú o tehotné ženy, ktoré sa ocitli mimo dosahu zdravotnej starostlivosti; tri už podľa dostupných informácií pri pôrode zomreli. Stúpa tiež počet prípadov zápalu pľúc medzi deťmi a tehotnými ženami a rastie podvýživa. Mongolská vláda už požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc. Potrebujú predovšetkým potraviny, lieky, zariadenia na kúrenie, teplé oblečenie a peniaze na kŕmenie pre dobytok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu