Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na Haiti je nezvestných vyše sto zahraničných pracovníkov OSN

Ruiny budovy po zemetrasení na Haiti. Zobraziť galériu (7)
Ruiny budovy po zemetrasení na Haiti. (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Vyše sto zahraničných zamestnancov OSN na Haiti, ktoré postihlo ničivé zemetrasenie, je stále nezvestných. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci Elisabeth Byrsová.

Tento počet sa podľa nej netýka miestnych zamestnancov OSN, ale len cudzincov. Ako povedala, OSN sa "veľmi obáva o osud svojho medzinárodného ako aj národného tímu, o ktorom nemá žiadne správy."

Najviac postihnuté bolo sídlo mierových jednotiek OSN na Haiti (MINUSTAH) v metropole Port-au-Prince, ktoré bolo zrovnané so zemou. Značne poškodené boli aj budovy ďalších agentúru OSN. Organizácia zatiaľ potvrdila smrť 16 členov medzinárodných mierových jednotiek, ktorých veliteľ Hedi Annabi z Tuniska je vedený ako nezvestný. Haitský prezident René Préval však už oznámil, že Annabi a desiatky ďalších, ktorí boli v sídle MINUSTAH-u v čase zemetrasenie, sú mŕtvi.

Misia MINUSTAH, ktorá na Haiti pôsobí od štátneho prevratu v roku 2004, sídlila v hoteli Christopher v Port-au-Prince. V čase zemetrasenia boli v budove úradníci a niekoľko z celkového počtu 9000 príslušníkov mierových síl.

Zemetrasenie s magnitúdom 7,3 postihlo asi tri milióny ľudí, čo je asi tretina obyvateľov štátu Haiti. Zemetrasenie zrovnalo so zemou podstatnú časť haitskej metropoly Port-au-Prince, kde mu padol za obeť okrem iného prezidentský palác, budovy viacerých ministerstiev, sídla OSN, množstvo škôl a nemocníc. Počet obetí by mohol prevýšiť 100 000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu