Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pod troskami hotela zrejme zostalo 200 Francúzov

Pod troskami budov zostalo uväznených mnoho ľudí Zobraziť galériu (4)
Pod troskami budov zostalo uväznených mnoho ľudí (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Zemetrasenie, ktoré v utorok večer zasiahlo Haiti, si podľa odhadov vyžiadalo tisíce obetí. Presnejšie údaje zatiaľ nie sú k dispozícii, situácia na mieste je úplne chaotická. Pod troskami hotela v centre Port-au-Prince zostalo uväznených asi 200 ľudí, väčšina z nich by mala pochádzať z Francúzska.

Hotel využívali najmä francúzski turisti a občania pracujúci na Haiti. "V hoteli bolo asi 300 hostí, z nich len 100 sa dostalo zo sutín von, čo je pre nás veľmi znepokojujúce," vyhlásil predstaviteľ francúzskej vlády Alain Joyandet.

V hlavnom meste vládne panika a k chaotickej situácii prispieva aj prerušenie telekomunikačných spojení. Pracovník kresťanskej charitatívnej organizácie na Haiti Karel Zelenka tvrdí, že "musí ísť o tisíce obetí". Podľa reportéra AP je zemetrasenie aj v tejto krajine, ktorá je prírodnými nešťastiami ťažko skúšaná, nepredstaviteľnou pohromou. Väčšiu tragédiu Haiti nezažilo podľa neho najmenej posledných 200 rokov.

Na uliciach ležia tisíce ľudí, niektorí z nich sú mŕtvi, iní umierajú a nemá im kto pomôcť, informuje spravodajca AP. Na Haiti podľa neho nefunguje zdravotníctvo ani záchranné služby, takže ľudia sú odkázaní zväčša na seba alebo na pomoc blízkych. "Nemocnice nezvládajú všetkých ľudí," potvrdil haitský lekár a bývalý poslanec Louis-Gerard Gilles. "Haiťania sa musia modliť. Všetci sa musíme spolu modliť," hovorí Gilles. Mnohí Haiťania však začali namiesto modlenia vykrádať obchody zdevastované zemetrasením, informuje agentúra AFP.

Zemetrasenie spôsobilo v Port-au-Prince a jeho okolí zrútenie mnohých budov vrátane prezidentského paláca či sídla OSN. Prvé zemetrasenie, ktoré zasiahlo karibskú oblasť, dosiahlo 7,3 stupňa Richterovej stupnice. O niekoľko minút neskôr prišla druhá vlna otrasov, najsilnejšia z nich mala 5,9 stupňa. Epicentrum bolo 16 kilometrov od Port-au-Prince, kde je situácia najhoršia.

Pomoc jednej z najchudobnejších krajín sveta už ponúkli mnohé krajiny vrátane USA, Kanady, Francúzska a krajín Latinskej Ameriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu