Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Napätie v Antarktíde! Boj o ČIERNE ZLATO: Rusi objavili obrovské zásoby ropy, nálezisko je pod kontrolou inej krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA – Aj keď sa hovorí, že ropný priemysel by nemal byť v súčasnej dobe ohrozený z nedostatku podzemných zásob, veľké krajiny hľadajú po celej zemi stále ďalšie nové náleziská, ktoré by mohli obsadiť. Rusom sa to podarilo, avšak na území, ktoré nie je pod ich kontrolou a navyše podlieha medzinárodnému právu.

archívne video

Zemetrasenie zlomilo ľadovec

Rusko malo na území Antarktídy objaviť veľké zásoby ropy a zemného plynu. Podľa odhadov sa pod zamrznutou zemou nachádzajú zdroje o objeme miliárd barelov. Inými slovami, je to zhruba desaťnásobok celkovej produkcie ropy v Severnom mori za posledných 50 rokov. Ako informuje britský The Telegraph, prípadná ťažba vyvolala obavy ochrancov životného prostredia, pretože tento najjužnejší kontinent je pod ochranou medzinárodného práva. 

Zákaz ťažby 

Objav bol pripísaný ruským výskumným lodiam, ktoré operujú v oblasti. Museli sa však plaviť v hraničnom pásme, pretože samotné zásoby nerastného bohatstva lokalizovali na území Britskej Antarktídy. Výbor pre environmentálny audit (EAC) diskutoval o tomto novom objave od najväčšej ruskej geologickej výskumnej spoločnosti RosGeo.

Napätie v Antarktíde! Boj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Všetky dohady a možnosti ťažby však narážajú na tvrdý kameň. Antarktída je chránená Zmluvou o Antarktíde z roku 1959, ktorá zakazuje ťažbu nerastných surovín a ropy na celom jej území. Bola podpísaná s cieľom zabezpečiť, aby Antarktída slúžila "výhradne na mierové účely""nestala sa dejiskom alebo predmetom medzinárodných nezhôd". Konkrétne nad Britskou Antarktídou má vplyv a dohliada ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. 

Vedecká obec 

David Rutley, námestník ministra zahraničných vecí pre Ameriku a Karibik, verí, že Rusko v tejto oblasti vykonáva vedecký výskum. Expert na Antarktídu Klaus Dodds z Royal Holloway College má však iný názor. Ako povedal, ruské aktivity sa podľa neho priblížili skôr k hľadaniu ropy a zemného plynu, ako ku skutočnej vede. 

"Ruské aktivity je potrebné chápať ako rozhodnutie podkopať normy spojené s výskumom seizmických prieskumov a v konečnom dôsledku ako predchodcu pre nadchádzajúcu ťažbu nerastných zdrojov," doplnil Dodds.

Rusi pôjdu cez zmluvy

Najväčšia zo 14 zámorských zmlúv Británie, Antarktická zmluva, v minulosti čelila konkurenčným nárokom Čile a Argentíny. Predpokladá sa, že tieto tvrdenia by sa mohli znovu objaviť, ak by sa dôkazy o seizmickej aktivite Ruska potvrdili ďalšími vrtmi v regióne. Rusko sa svojimi vyhláseniami o Antarktíde opakovane snaží situáciu upokojiť. Aktivity, ktoré podniká v tejto časti sveta pripisuje vede a výskumu.   

Viac o téme: NáleziskoRuskoVeľká BritániaAntarktídaChránené územieRopa a zemný plynZásoby ropyZmluva o Antarktíde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu