Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina pripúšťa taktické úspechy Rusov v Charkovskej oblasti: Vymenila tam veliteľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská a minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu pricestovali do Belehradu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o prvú návštevu vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov v Srbsku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, čo môže signalizovať odklon tejto balkánskej krajiny od Moskvy, svojho tradičného spojenca. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 809

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 809 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:32 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 13. mája dekrét o odvolaní Andrija Alieksieenka, prvého zástupcu šéfa ukrajinskej zahraničnej spravodajskej služby.

20:57 V meste Vovčansk na severovýchode Ukrajiny zostalo už len niekoľko stoviek obyvateľov, informovali miestne úrady. Ukrajinské sily v tejto oblasti vedú ťažké boje s ruskou armádou, informovali v pondelok miestni predstavitelia.

19:15 Zmeny v ruskej vertikále riadenia, ktoré navrhol prezident Vladimir Putin, svedčia najmä "o totálnej militarizácii ekonomiky a reštrukturalizácii armádnych zásobovacích systémov tak, aby poskytovali zdroje na nekonečnú vojnu". V reakcii na zmeny v ruskom vedení po Putinovej inaugurácii to uviedol poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychailo Podoľak.

18:12 Počas ruského postupu zostáva vo Vovčansku až 300 civilistov.

17:50 Švédsky premiér Ulf Kristersson v pondelok uviedol, že spolupráca medzi severskými a pobaltskými krajinami je v súčasnosti hlbšia než kedykoľvek predtým v moderných dejinách. Ako jeden z hlavných dôvodov uviedol rastúce bezpečnostné hrozby zo strany Ruska po jeho invázii na Ukrajinu.

16:46 Útok ruskej kazetovej munície v Černihivskej oblasti zranil 3 ľudí.

15:17 Útok dronov, ktoré vypustila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), spôsobil vznik požiaru v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti. Pre agentúru Reuters to v pondelok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj.

15:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba spolu s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou navštívili v pondelok Srbsko.

14:32 Pri útokoch v Moskvou kontrolovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny a v ruskej pohraničnom Kurskej oblasti zahynuli najmenej štyria ľudia, informovali v pondelok tamojšie úrady.

14:11 Ukrajinské vojenské velenie v pondelok oznámilo výmenu na poste veliteľa zodpovedného za frontovú líniu v Charkovskej oblasti. Stalo sa to po obnovení tamojšiej ofenzívy ruskej armády minulý týždeň.

14:02 V najbližších týždňoch sa očakáva súboj súvisiaci s návrhom NATO v otázkach podpory Ukrajiny. Nátlak na Maďarsko je enormný, Budapešť sa však nechce podieľať ani na výcviku ukrajinských vojakov, a ani na dodávke zbraní. Podľa agentúry MTI to v pondelok uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

13:15 Navrhnutie doterajšieho prvého podpredsedu ruskej vlády, ekonóma Andreja Belousova na post ministra obrany nasvedčuje tomu, že prezident Vladimir Putin podniká kroky na mobilizáciu ruskej ekonomiky a zbrojného priemyslu pre vleklú vojnu na Ukrajine a budúcu konfrontáciu s NATO. Vo svojej poslednej analýze k vývoju ruskej invázie na Ukrajinu to napísal americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Belousov na čele rezortu obrany nahradí Sergeja Šojgua, ktorý sa stane šéfom prezidentovej bezpečnostnej rady.

12:25 Ak sa chcú západné krajiny biť na bojisku za Ukrajinu, Rusko je na to pripravené. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra Reuters. "Je to ich právo, ak to chcú na bojisku, bude to na bojisku," citovala Lavrova ruská agentúru RIA Novosti.

12:12 Ruské jednotky majú v bojoch o mesto Vovčansk na severe Charkovskej oblasti taktické úspechy, operačná situácia tam je zložitá a dynamicky sa mení. Dnes to k situácii na fronte v Charkovskej oblasti, kde Rusi v piatok začali novú ofenzívu, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Vedenie ukrajinskej armády tiež podľa médií vymenilo veliteľa zodpovedného za tento región.

Ľudia sedia v autobuse po evakuácii z mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny
Zobraziť galériu (4)
Ľudia sedia v autobuse po evakuácii z mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

11:30 Ukrajinská armáda v pondelok uznala, že ruské sily napredujú vo svojej ofenzíve Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informuje o tom správa z agentúry DPA. Rusko obnovilo ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a v uplynulých dvoch dňoch ruské ministerstvo obrany hlásilo dobytie deviatich obcí.

11:00 Ukrajina plánuje v pondelok rekordný dovoz elektrickej energie z piatich európskych krajín vrátane Slovenska. Dôvodom sú značné škody na energetickej infraštruktúre po ruských útokoch, uviedlo tamojšie ministerstvo energetiky. Píše o tom agentúra Reuters.

10:55 Ukrajina identifikovala príslušníkov ruských vzdušných síl zodpovedných za uskutočnenie úderov krížovými raketami na civilnú infraštruktúru, oznámila 13. mája ukrajinská vojenská rozviedka. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

9:24 Na najmenej 15 stúpol počet obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom meste Belgorod, v dôsledku ktorého sa zrútila časť bytovky. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

8:22 Ruské jednotky majú v bojoch o mesto Vovčansk na severe Charkovskej oblasti taktické úspechy, operačná situácia tam je zložitá a dynamicky sa mení. Dnes to k situácii na fronte v Charkovskej oblasti, kde Rusi v piatok začali novú ofenzívu, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

7:43 Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes vo viacerých regiónoch zneškodnila štyri rakety Storm Shadow, 12 striel Vilcha a 31 dronov vyslaných z územia Ukrajiny, uviedlo ráno ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS.

6:54 Ukrajinský dronový útok spôsobil v noci na pondelok požiar elektrickej rozvodne v ruskej Lipeckej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotných lietadiel hlásili aj predstavitelia Belgorodskej a Kurskej oblasti, píše o tom správa z agentúry Reuters.

6:24 V ruskom Belgorode sa včera (12.5.) čiastočne zrútila viacpodlažná obytná budova, podľa úradov v dôsledku raketového útoku z Ukrajiny. Zo sutín domu záchranári zatiaľ vyslobodili 12 mŕtvych, počet obetí sa však ešte môže zvýšiť. Niekoľko ľudí je stále nezvestných, vrátane autistického dieťaťa. Úrady podľa agentúry TASS hlásia okolo dvadsiatich zranených. Hovorca Kremľa Dimitrij Peskov útok označil za barbarstvo. Spravodajský server Nexta na základe analýzy verejne dostupných informácií napísal, že dom mohol vybuchnúť zvnútra.

6:23 Americký vojak, ktorého na začiatku tohto mesiaca zadržali úrady vo Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe pre podozrenie z krádeže, sa odvolal proti väzbe. Napísala to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlačové oddelenie súdu. Predtým informovala, že štyridsaťtriročný poddôstojník americkej armády Gordon Black má vo väzenskej väznici zotrvať najmenej do 2. júla.

Prvá dáma Ukrajiny navštívila Belehrad

Zelenská si prezrela srbskú metropolu v sprievode prvej dámy Srbska Tamary Vučičovej. Zúčastnila sa aj na podpise dohody o spolupráci medzi univerzitami v Belehrade a Kyjeve, napísala tlačová agentúra Tanjug.

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa snaží nájsť rovnováhu medzi snahou krajiny o vstup do Európskej únie a vzťahmi s Ruskom a Čínou, ktorá je pre Belehrad významným obchodným partnerom. Belehrad má s Moskvou tradičné historické, náboženské, politické a vojenské väzby.

Srbsko viackrát odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, no dosiaľ sa nepridalo k západným sankciám voči Moskve. Vučič sa od februára 2022 na medzinárodných fórach trikrát stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, naposledy vo februári v Tirane.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu prijalo Srbsko tisícky ukrajinských utečencov, poslalo Kyjevu humanitárnu pomoc a prisľúbilo podporu pri odmínovaní a povojnovej obnove krajiny. Vlani uniknuté tajné dokumenty Pentagónu ukázali, že Srbsko súhlasilo s dodávkami zbraní a munície na Ukrajinu, pripomína Reuters.

Rusi ofenzívou v Charkovskej oblasti rozširujú frontovú líniu

Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti rozširuje frontovú líniu na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukázal na prebiehajúce boje vo viacerých častiach krajiny. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Viaceré obce "sa zmenili zo 'šedej zóny' na bojovú zónu a (ruskí) okupanti sa v niektorých z nich snažia usadiť alebo ich využiť na ďalší postup", povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze. Podľa jeho slov sa ruská armáda ofenzívou v Charkovskej oblasti snaží čo najviac vyčerpať ukrajinské sily.

Ukrajinský prezident dodal, že mimoriadne zložitá situácia je predovšetkým v meste Vovčansk, kde pred začiatkom ruskej invázie vo februári 2022 žilo 19-tisíc ľudí. Ukrajinské sily podnikajú protiútoky a kladú tvrdý odpor, uviedol Zelenskyj. "Naša úloha je jasná - musíme okupantom spôsobiť čo najviac strát," vyhlásil. Zároveň požiadal Ukrajincov, aby zbytočne nepodľahli panike, pretože Moskva sa svojou pozemnou operáciou snaží vyvolať strach.

Ukrajinský prezident svojim občanom odporučil, aby nepodľahli emóciám, preverovali si každú správu a dôverovali "ukrajinským obranným silám". Rusko spustilo ofenzívu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny v piatok. V sobotu následne hlásilo dobytie piatich a v nedeľu ďalších štyroch dedín. Sever Charkovskej oblasti je podľa tamojšieho gubernátora Oleha Synehubova "takmer nepretržite" pod paľbou zo strany ruskej armády.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu