Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Českí lekári tajne liečili Saddáma Husajna

Saddám Husajn
Saddám Husajn (Zdroj: SITA)

PRAHA - Lekári z Prahy sa na konci 70. rokov chystali operovať bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna. Dokazujú to dokumenty mapujúce cesty špecialistov z Československa za prominentným pacientom do Bagdadu. Uviedol to týždenník Sedmička.

Iracké vedenie sa v roku 1977 obrátilo na československé úrady s prosbou o pomoc. Druhého muža krajiny trápili silné bolesti platničky a bol čiastočne ochrnutý.

Jedným z lekárov bol prednosta neurochirurgie vojenskej nemocnice v Prahe-Střešovicích Zdeněk Kunc. Ten bol vyhľadávanou kapacitou na toto bolestivé ochorenie chrbtice. Podľa jeho správy, ktorú spísal po vyšetrení Husajna, sa "každým atakom bolesti pacientov stav zhoršuje. Pacient je so svojím stavom nespokojný pri práci a športe. Operácia je nevyhnutná."

V máji 1977 letel Kunc do Bagdadu druhýkrát. Sprevádzala ho asistentka. Zakladateľ českej neurochirurgie sa chystal Husajna operovať, píše Sedmička. Irak mal vtedy s Husákovým Československom výborné politické i hospodárske vzťahy. Praha v tej dobe dodávala Bagdadu zbrane za stovky miliónov korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu